Donderdag 6 juni 400 km naar Heidenau camping sitecode 51342, 14 euro

Na het laatste wasje rijden we om 11.30 weg. Kat Jip hebben we bij de oppas gelaten. Hij mag deze keer niet mee. Bij Groningen stopt het verkeer. Een helicopter landt. Een stevig ongeluk. Een agent raadt ons aan om af te slaan. Via een omweg komen we weer op de A7 terecht. We willen diesel tanken in Duitsland. Lekker goedkoop! Scheelt wel 15 cent de liter. Na enig zoeken vinden we een tankstation in Leer. We zoeken een camperplaats uit en gaan weer op weg. Na Bremen zijn ze met de weg bezig. Een grote file. De camperplaats is vol. Wat nu! We hebben geen zin om veel verder te rijden en gaan naar een camping in Heidenau. Voor de slagboom is een hokje om te betalen. We krijgen een kaart voor de toegang en voor de elektriciteit en de douche. Super handig en de douche is helemaal nieuw en lekker warm. We gaan er meteen onder staan en warmen de roti op.

Vrijdag 7 juni 360 km naar Aarhus, camperplek bij haven

We worden wakker met vogelgetwitter en een stralende zon. We ontbijten en rijden om 9 uur weg. De automaat geeft het teveel aan voorschot terug. Het is een stuk rustiger op de weg naar Hamburg. Bij de stad wordt het drukker. Ze zijn stevig aan de weg bezig. Na Hamburg doen we een koffie en later een broodje. We passeren 2 trabi’s en een Rolls Roys. Langs de snelweg staat een bord met de afstand tot de volgende oplaadpaal. De tomtom leidt ons naar een camperplek bij de haven. Het is even zoeken naar een pasje voor de slagboom. Ook hier kun je met het pasje stroom laden en de douchedeur openen. Denemarken loopt voorop. We lopen wat rond, pakken een terrasje en gaan in de zon voor de camper zitten. Volgens de barman gaat het morgen regenen. We geloven er niks van. Na enig zoeken vindt de satelliet NPO 1. Morgen op de fiets naar het museum.

Zaterdag 8 juni Aarhus museum Aros

Vannacht een stevige regenbui, maar bij het opstaan is het droog en komt de zon door. We pakken de fiets en rijden naar museum Aros. Herkenbaar aan de gekleurde cirkel bovenop. We lopen naar boven en kopen een kaartje. We belanden eerst in de oude schilderijen, maar gaan daarna naar de bovenste tiende verdieping waar je rond kunt lopen door een gekleurde ronde glazen cirkel, de rainbow panorama. Je ziet de hele stad onder je liggen. Daarna naar verdieping 6 op zoek naar Boy een 5 meter hoge figuur die om zich heen kijkt van een Autralische kunstenaar Ron Mueck..

Via verdieping 5 , Arts en porn, de titel zegt genoeg, zakken we naar beneden waar de moderne video kunst wordt vertoont “Tomorrow is the Question”. Hele aparte en mooie kunstvormen.

We pakken de fietsen en rijden naar het busstation waar volgens Stef de streetfood moet zijn. Een oude hal waar je bij allerlei zaakjes de lekkerste hapjes kunt krijgen. Het is er razend druk. We kiezen wat Thai’s en nemen er een biertje bij. Het is ondertussen drie uur. We rijden naar huis na een buitje regen. Ed gaat nog even een supermarkt opzoeken. Hij rijdt langs een park waar 40.000 mensen een concert van Phil Collins gaan bezoeken. We nemen een broodje met ei en kaas en lezen een boekje.

Zondag 9 juli 180 km naar Hirthals, stadscamping

Het is behoorlijk winderig. We zijn vroeg op. We bellen de mijnheer van het loket en krijgen het teveel aan geld op ons pasje keurig terug. Met af en toe een drupje komen we in Hirthals aan. De camping is vlakbij de terminal van Smyrilline. Die hoeven we dus niet meer te gaan zoeken. We vullen de wasmachine. Daarna lopen we naar boven naar de vuurtoren en langs de bunkers van Nord Atlantic Wall. Overblijfsel uit WO2. Met een biertje en een wijntje van de receptie komen we de avond door. Nederland verliest met 0-1 van Portugal.

Maandag 10 juli Hirthals

We staan op met een zonnetje en gaan er ook mee naar bed. We ontbijten buiten in de zon. Nemen de fiets naar het centrum. Kijken waar de boot vertrekt en pikken een terrasje bij de haven. Na een tocht langs wat winkeltjes fietsen we terug en gaan lekker in de zon zitten lezen. We pakken de koffer in voor morgen en bergen de fietsen op. Eentje in het luik en de ander onder tafel.

Dinsdag 11 juni, 2 km naar de boot

Het waait een beetje. We zijn dik op tijd bij de boot en rijden even later de boot op. De hut is prima. We varen weg van Denemarken. Het ontbijt van 13/6 boeken we om naar 12/6. Het diner is eigenlijk een buffet, maar prima met vis en vlees en natuurlijk een wijntje. We zoeken onze hut op en liggen er al vroeg in. Om 12 uur begint het te stormen. De boot slingert hevig heen en weer. Wat op de tafel staat valt in ons bed. Slapen wordt lastig. Pas tegen de ochtend wordt het minder.

Woensdag 12 juni, naar de Faroer eilanden.

Het ontbijtbuffet is uitstekend. We volgen een uitleg over de bezienswaardigheden van IJsland in de bar en gaan daarna wat lezen. Om 17.30 uur komen we in de buurt van de Faroer eilanden. De boot laadt en lost wat voertuigen en wij gaan wat eten. Zalm deze keer. Daarna nemen we een drankje. Het is happy hour dus ik krijg er 2 voor 1. Ik geef de buurman die ook naar IJsland gaat mijn tweede biertje. Hij doet het rondje met de klok mee, dus we komen hem nog wel tegen.

Donderdag 13 juni naar IJsland, 137 km naar Modrudalur

Gelukkig hebben deze nacht geen storm gehad. Lekker geslapen. We pakken alles in en wachten tot we het autodek op mogen. We zijn vrij vlot de boot af. De doane bekijkt niets. De verborgen dozen wijn zijn veilig. We stijgen naar een pas en rijden naar Egilsstadir. Daar moet volgens routeboek een supermarkt en een pinautomaat zijn. We doen inkopen en rijden door naar Modrudalur. Het is een merkwaardig maan landschap. Kaal met veel watervallen. Daar is een camping aan het eind van een off the road weg. Het is lekker zonnig weer. Er staat ook een kerkje. Die schijnt de oorspronkelijke bewoner gebouwd te hebben na de dood van zijn vrouw. Na de douche gaan we in de zon buiten zitten. Zoiets verwacht je niet in IJsland. En de zon blijft tot 23 uur schijnen! In de verte zien we de Queen of Iceland oftewel de Herdubreid van 1682m hoog.

Vrijdag 14 juni , 73 km naar Reykjahlid

Het was een koud nachtje, 3 graden. Het wordt niet snel warm in de camper. Na een uurtje staan we op, ontbijten en gaan op pad. We rijden door een maanlandschap. Heel apart. De grote waterval van Detifoss bekijken van de westelijke kant. Bij de waterval lijkt het net of het regent. Over 100 meter stort het water 44 meter naar beneden met een donderend geraas. Daarna rijden we door naar Reykjahlid. Vlak er voor zien we een geysergebied Namafjall. De berg heeft er ook een rare kleur door. In het dorp informeren we over een excursie naar de Askja gletsjer. We doen boodschappen en tanken benzine. Uiteindelijk vinden we een goede camping. Het is even zoeken naar een vrij stopcontact. De camping loopt helemaal vol. Douchen gaat met zijn allen tegelijk zoals na het sporten.

Zaterdag 15 juni 120 km naar Hauganes/Dalvik

De zon maakt ons wakker. We legen de tanks en gaan op pad. Eerst komen we een mooie waterval tegen , de Godafoss. We eten een broodje bij een mooi meer. Daarna passeren we een tunnel. We moeten binnen 3 uur via een website betalen. Maar de website accepteert ons kenteken niet. Bij Hauganes gaan we vragen voor een walvistocht. We kunnen gelijk mee. Eerst een kopje koffie bij een leuke resto. Daarna met dikke pakken aan en de boot op. We zien 2 bultrug walvissen die aan het eten zijn en om de 6 minuten boven komen. Daarna varen we terug en rijden door naar Dalvik. De camping is groot genoeg. We doen de was en later komt een man geld halen. We eten buiten.

Zondag 16 juni, 220 km van Dalvik naar Laugarbakki

We ontbijten met een eitje. Daarna rijden we terug naar de rondweg NR 1. Het kale maanlandschap heeft plaats gemaakt voor een landschap dat in Oostenrijk niet zou misstaan. We rijden een pas op en daarna zakken we af naar Blönduos. We tanken diesel en bekijken het klederdracht museum. In de reisbeschrijving zien we dat we het oudste kerkje van IJsland passeren. We bekijken het via een 6 km lange grindweg. De beheerster geeft ons een rondleiding. De preekstoel komt uit Holland en het orgel uit de VS. We rijden verder naat Laugarbakki. Een onooglijk dorpje aan de Midfjordur. De dame van de benzinepomp beheert de camping. Die is niet van onze campingpas. We douchen en eten een zalmsalade.

Maandag 17 juni, 150 km naar Reykjavik

De dag begint met wat mist, maar al gauw komt de zon door. We rijden naar Reykjavik. Onderweg komen we een krater uit 1960 tegen. We bekijken de krater, drinken een kop koffie en gaan door. Bij Reykjavik hebben we de stadscamping gauw gevonden. We zetten de camper neer, laden de fietsen af en fietsen de stad in langs het water richting haven. Bij een tentje drinken we een biertje en fietsen terug. Bij het moderne concertgebouw stoppen we. We lopen binnen. Een pianist gaat een stuk van Bach spelen. Daarna een violiste die een Iers stukje speelt. We fietsen terug naar de camper en zitten buiten nog even in de zon.

Dinsdag 18 juni, 5 km op fiets de stad in

We gaan op de fiets naar Perlan. Dat is een museum over IJsland. Herkenbaar aan een ronde glazen koepel aan de rand van de stad op de top van een heuvel. We nemen het duurste kaartje 4500 kronen , 35 euro. Het is het zeker waard. Eerst kijken we naar een soort 3D film over de achtergrond van de aurora, het noorderlicht. Daarna doen we onze jassen aan en gaan de ijsgrot binnen, 15 graden onder nul. In een zaal worden alle facetten van flora en fauna van IJsland belicht op een hele aparte wijze. We lopen naar de 5e verdieping , doen een rondje over het buiten bordes. Een kopje koffie warmt ons weer op. We fietsen naar beneden naar de grote Hallgrimskirkja. Van binnen een beetje kaal. Bij een shop scoren we een T-shirt en wat wol en rijden weer terug naar de camping tegen een harde koude noorden wind.

Woensdag 19 juni, 50 km naar Blue Lagoon

Dwars door Reykjavik rijden we naar de blue lagoon. We moeten een uur wachten tot we er in kunnen. Het water is heerlijk warm. We nemen een drankje in het bad. Dat is gratis bij de prijs inbegrepen (75 euro) Na een uur gaan we douchen en op weg naar de volgende camping in Porlakshöfn naast het sportcentrum.

Donderdag 20 juni, 85 km naar Geysir

We rijden langs de zuidkust . Daarna omhoog naar Geysir. Onderweg komen we langs Kerid. Dat is een diepe krater die 6500 jaar geleden is ontstaan. We lopen er omheen en rijden naar Gullfoss. Onderweg komen we kassen tegen waar je aardbeien en tomaten kunt kopen. Bij Geysir nemen we de camping en lopen naar het Geyser gebied. In de shop scoren we nog een sweater. Even douchen en chillen.

Vrijdag 21 juni , 180 km naar Vik

We lozen het toilet en gaan op weg naar Gullfoss. Dat moet de mooiste waterval van IJsland zijn. Hij is zeker zeer imposant. Over een grote breedte stort de rivier zich in een smalle kloof. We rijden terug richting het oosten. Eerst bekijken we een lava tentoonstelling. In een overzicht wordt weer gegeven hoeveel vulkaan uitbarstingen er zijn geweest. Daarna bekijken we nog een hele hoge waterval. Vlak voor Vik lopen we 7 km naar de kust om een oud neergestorte DC3 te bekijken. Terug kunnen we met een grote bus. In Vik doen we boodschappen, scoren nog een wijntje en zoeken de camping op. We spoelen al het stof van ons af en zitten nog even in de zon buiten.

Zaterdag 22 juni 140 km naar Skaftafell , gletsjer

We ontbijten in de zon deze keer. Een uurtje later rijden we richting Skaftafell. Dat ligt dicht bij de Vatnajökull gletsjer. En daar willen we wel even op lopen. Onderweg komen we wat leuke uitkijkpunten tegen. Onder andere een deel van een ijzerenbrug die door stenen van een vulkaanuitbarsting helemaal is verbogen. De camping van Skaftafell ligt in een nationaal park. We lopen met een ranger naar de gletsjertong. Die trekt zich langzaam terug. Vroeger waren de twee gletsjertongen verbonden. Nu zijn ze apart. We drinken een biertje in het cafe en bespreken een tocht boven op de gletsjer voor morgen. Na de douche doen we ons tegoed aan soepje. De Chinese buren naast ons eten gewoon rijst.

 Zondag 23 juni, tocht de gletsjer op

We pakken ons warm in en lopen naar het boekingskantoor. We krijgen een klimharnas, een ijsbijl en stijgijzers. Daarna rijden we naar de gletsjertong. Het is een half uurtje lopen naar het begin van de gletsjer. Daar doen we onze stijgijzers aan en lopen langzaam de gletsjer op. De gletsjer neemt elke dag 1 cm af. Wanneer we bijna boven zijn keren we weer om en lopen terug. De bus komt er net aan en we rijden terug. Tijd voor een lekker biertje op het terras. Daarna lekker douchen, buiten zitten en eten halen bij de zelfservice, vis en friet en spareribs. Het kan slechter.

Maandag 24 juni, 100 km naar Hovn.

We willen een boottocht maken over het gletsjermeer bij Jökulsarlon. Bijna rijden we het voorbij. We kunnen een uurtje later mee. Eerst ons warm aankleden. Daarna de boot, een amfibie voertuig, op. Hij rijdt het water in en even later mogen we rond lopen en foto’s maken. Hij vaart een half uurtje over het meer langs allerlei brokken van de gletsjer. Terug rijden nog langs het strand. Daar liggen blokken gletsjer op het strand, een mooi gezicht. We rijden door naar Hovn. Doen boodschappen bij de Netto en zoeken de camping op.

Dinsdag 25 juni naar Stödvarfjördur 140 km

Langs een mooie kust rijden we richting veerboot. Bij Djupivogur moet een stokvisfabriek zijn. Het is een leuk dorpje. We drinken koffie met een gebakje bij de haven en kopen eindelijk een houten papegaaiduiker. We passeren een rij stenen eieren. De camping bij Breiddalsvik vinden we niet zo dus rijden we door. Bij het volgende dorp worden we opgewacht door een vrouw met een Zuid-Afrikaanse achtergrond. We staan mooi langs het meer. In het dorp drinken we koffie en lopen terug.

Woensdag 26 juni naar Seydisfjördur, 110 km

We wassen de camper even schoon bij de benzinepomp en rijden langs de laatste fjord richting veerboot. Het is nog steeds mooi weer. Bij Seydisfjördur ligt een groot cruiseschip. Het stadje is rijkelijk voorzien van craftshops. We lopen een rondje en zetten de camper op de camping. De laatste munten zijn voor de douche. Later gaan we toch onder onze eigen douche. De munten gaan in de rode kruis bus.

Donderdag 27 en 28 juni op de boot naar Faroer, 120 km rijden op Faroer

Nadat de Denemark reizigers zich in de rij hebben gezet, komen wij aan de beurt. We mogen als eerste er op , omdat we ook als eerste eraf gaan. We zitten lekker in het zonnetje op het dek als de boot de fjord uit vaart. We luisteren naar een uitleg over de Faroer. Smalle tunnels hebben M-uitwijk stukken. We doen een broodje zalm als lunch en spreken de Nederlanders die we al eerder waren tegen gekomen. Ze hebben puffins gespot. Wij maken het fotoboek op orde en laten hun dat zien. We gaan om 8 uur naar bed, want om 2 uur moeten we weer op. Om 4 uur zitten we aan het ontbijt op de Faroer en rijden in een paar uur 3 eilanden af. De Japanse stijl! We zien een mooie waterval en bij Eidi breekt de zon door. Een aardige man wijst ons de weg naar de camping. Die bestaan uit een kunstvoetbalveld. Ruimte genoeg. We gaan op de fiets geld halen bij de supermarkt. Die moet in een envelop in een bus gestopt worden.

Zaterdag 29 juni, 35 km naar Gjógv

We nemen de Buttercup route van Eidi naar Gjógv. Een prachtige weg door de heuvels. Langzaam zakken we af naar het mooiste dorp van de Faeroer. In het hotel checken we in voor de camping en gaan naar de klif lopen. Er moeten puffins te zien zijn We zien ze ook. Hun nesten zijn in het gras verscholen. We spreken de Nederlanders die we al eerder ontmoet hebben. We lopen de steile heuvel op en drinken wat koffie bij een tentje. Terug lopen we langs het bankje waar de prinses van Denemarken vaak zat. We schieten nog wat foto’s van de puffins en nemen een douche. Het is 16 graden, dat is warm volgens de bewoners. (puffin geef haar jongen te eten)

Zondag 30 juni , 65 km naar Tórshavn

Vannacht een buitje regen, maar in de morgen is het weer droog. We breken op en rijden terug naar Tórshvn. Bij the Nordic House kunnen we internetten en eten we een lekker vissoepje. Het fotoalbum passen we nog een beetje aan. Daarna lopen we de stad in, drinken een biertje bij de haven. Veel jeugd op straat en veel snelle hap winkels. Om 9 uur rijden we naar de haven en kunnen al snel inchecken. De boot komt om 11 uur aan en om 12 uur zijn we in de hut.

Maandag 1 juli, varen naar Hirthals

Het is een rustig zeetje. We ontbijten en gaan wat lezen in de zitruimte bij de bar. Later komen we de Nederlanders tegen die we al eerder hadden ontmoet. ’s Avonds eten we in het Norröna restaurant. Er staat een zeer uitgebreid buffet met allerlei vissoorten. We eten ons buikje vol en krijgen een witte wijn van een meisje uit Peru waar we een gezellig gesprek mee hebben. Nog een happy hour cocktail toe en dan naar bed.

Dinsdag 2 juli, 375 km naar Süderholz

Ze roepen ons om 6.30 uur wakker. We pakken alles in en zitten met een koffie nog even te praten met wat Nederlanders, ook leraren. Al snel zijn we de boot af. Doen nog wat boodschappen bij de Netto en rijden naar het zuiden. Langs Aarhus passeren we de grens, Bij een Autohof doen we nog wat boodschappen en kopen wat slimmere oprijblokken. Iets verder zoeken we een camping op en relaxen in de zon.

Woensdag 3 juli , 600 km naar huis

We zijn vroeg wakker. Weinig files bij Hamburg en Bremen. Om 14 uur zijn we bij de grens. We bellen ons oude buurmeisje Wilma, die in Zuidbroek woont. We drinken koffie bij haar. Bij Marian was het lastig afspreken , ze hadden andere dingen te doen. Het laatste stukje naar huis gaat lekker snel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb