Terug naar aginara beach griekenland en sicilie

Na het bezoek van onze oude camper wisten we het zeker.
We gingen terug naar onze oude roots uit 1981.

Maandag 7 augustus

De camper staat bij de garage. Een paar rubbers van de achtervering vertonen scheuren. En met die Griekse wegen nemen we
geen risico. Nu maar hopen dat het op tijd af komt.

Vrijdag 11 augustus

In de garage reed een auto mijn achterlicht kapot. Probleem. Gelukkig kon ik vandaag de camper weer ophalen. Van kapot achterlicht (links) is weinig meer te zien. Nu alles inpakken en volgende week woensdag op pad. Het wordt spannend.

Woensdag 16 aug van Schellinkhout via Lelystad naar Wendig (Koblenz) 390 km

 Na het laatste wasje vertrokken. Poes Jip begint te janken, maar kruipt al snel in zijn eigen hokje. Even de banden checken op de juiste spanning. Over de dijk rijden we via Almere, Amesfoort, Anhem naar Venlo en dan over de 61 Duitsland in. We zijn de standaard weg via Oberhausen zat. Bij Arnhem passeren we een Commer. Dat verzin je niet als je de oude Commer-route van 1981 achterna gaat. Net over de grens worden we gebeld. Onze pc staat bij de reparateur. We nemen een afslag en parkeren bij een supermarkt. Er zitten virussen op. We spreken af dat er een nieuw systeem op wordt gezet. Het is goed druk onderweg. We passeren elke keer zo ‘n 10 vrachtwagens achter elkaar. Nog 110 km naar Wendig. Daar zijn we eerder geweest. Prima gratis plek. Er staan wat campers, een paar Nederlanders. Jip vindt het nog niks. Wij lopen de helling op en drinken bij de plaatselijke Vulcan brouwerij een biertje. Je kan er ook eten, maar dat doen we thuis.

Donderdag 17 augustus van Wendig naar Memmingen 400 km

We worden laat wakker, 8 uur. Na een broodje rijden we om 10 uur weg. Eerst is het nog rustig op de weg, maar later wordt het weer druk. Zeker de weg naar Basel. Gaan al die mensen op vakantie? We slaan linksaf de 8 op. Dezelfde weg als met de Commer. Ik herken de helling waar we stil stonden met een kokende motor. We komen ook langs bekende plekken die we passeerden tijdens onze wintersportreizen. Voor de rest is de weg grotendeels driebaansweg geworden. De 400 km vallen ons zwaar. We dachten dat we er sneller over zouden doen. Om 16.30 komen we in Memmingen aan op de camperplek. Het is er al druk, maar het wordt er nog drukker. Op de fiets rijden we op aanwijzingen van een vrouw naar een Lidl. Daarna zitten we nog even buiten. Nemen een douche en eten binnen. Het is goed warm. Alle ramen staan open en Jip vindt het te druk om naar buiten te gaan.

camperplek

Vrijdag 18 augustus van Memmingen naar Terlago 370 km

We zijn vroeg op. De camperplek ligt aan een drukke weg. Bovendien zijn alle plekken gisteravond bezet geraakt. Dat maakt het er niet rustiger op. Om 9 uur rijden we weg. We rijden naar het zuiden richting Fernpas 1200 m hoog. De snelweg verandert in een tweebaans bergweg. Soms klimmen en soms dalen. Het blijft druk, veel vakantieverkeer. Uiteindelijk komen we op de snelweg naar de Brenner. Oostenrijk perst nog 9 euro uit onze zak en we klimmen omhoog. Daarna dalen we Italië in. Het wordt steeds warmer. Daarom rijden we wat verder dan we van plan waren. Dan kunnen we in een keer naar Ancona rijden. Bij Terlago is een mooie camping, hoog in de bergen. Alleen hij is vol. Dus terug naar het dorp. Daar is een camping bij het meer. Na enig zoeken vinden we hem. Wel duur, 45 euro. We zijn het rijden zat en gaan hier een dagje staan. We hebben het warm dus drinken we eerst een koud glaasje bij het terras voor de camping. We testen het water van het meer. Het is warm genoeg. Daarna douchen we en wassen wat kleren uit. Naast ons installeert zich een rumoerig Tjechisch gezin. We verkassen 2 plaatsen verder. Dat vindt Jip ook fijner. Ik zie dat er een spanband van de scooter is geknapt. Nu staat hij een beetje los. Werk aan de winkel voor morgen. Eerst even barbecueën.

 

Zaterdag 19 augustus, Terlago , 0 km
We worden laat wakker. Het was een gebroken nacht met veel regen. Naast ons staat een oude rode Mercedes camper, ooit als Oost Duitse brandweerauto gebruikt. De motorklep gaat open. Het kabeltje naar de temperatuurmeter is defect. Volgens de eigenaar is hij uit 1953. Na het ontbijt lopen we naar het dorpje aan de andere kant van het meer. Er zit weinig fruit aan de bomen. We pinnen wat geld om de camping te betalen en kopen een broodje en prosciutto ham. Bij de camping drinken we wat koffie op het terrasje voor de camping. Voor de rest chillen voor de camper. Morgen weer een lange rijdag.
Plotseling begint het hevig te waaien. De bomen naast ons buigen gevaarlijk door. We breken alles op en verkassen naar een wind rustig plekje. De bbq lukt nog net.

Er stopt een camper naast ons met twee motoren. Een roodharige poestige dame met sigaret in haar mond stapt uit. Wil is jaloers ..... op haar figuur. Misschien heeft ze ook tatoes? Ze blijkt ook een poes te hebben. Eentje met een staart. Jip is benieuwd en ik ook. Daarna begint het stevig te onweren en te regenen. Een jong Frans koppel zet naast ons een tent op. Ik vraag of ze een lamp nodig hebben. Nee maar heb ik ook een hamer. Natuurlijk, wel twee. Het wandelen met Jip buiten wordt natuurlijk weer niks vandaag. Het wordt weer een onrustig nachtje. 

Zondag 20 augustus, Terlago-Ancona 430 km
Jip had het weer op zijn heupen. Telkens miauwend over ons heen lopend. We staan om 7.30 uur op en rijden uiteindelijk om 9.15 weg. Het is al druk op de autostrada. We rijden even verkeerd, maar nemen daarna de juiste weg door de Povlakte. Veel fruitteelt en landbouw. Voor de rest een saaie rechte weg naar Ancona. Rond 4 uur zijn we bij de camperplek. Een stel oude campers op een parkeerplaats. Na enig zoeken vinden we de echte camperplek. Iets hoger en met een hek er voor. We doen 12 euro in de gleuf en het hek gaat open. Een hard salsa geluid komt ons tegemoet. Twee dagen per jaar is er een Peru festival. Dat hebben wij weer. Later wordt het geluid minder. De beheerder heeft gebeld denken we. Voor de rest biedt de plek niet veel. We hadden beter nog een dag op de camping kunnen blijven. Maar nu kunnen we rustig de tickets voor de boot gaan regelen.

Maandag 21 augustus, Ancona 15 km met scooter

 We hebben alle tijd. Praten nog wat met de Duitse buren die ook een scooter hebben. Ze hebben dezelfde boot, maar gaan richting Albanië. De geldpot van het hek wordt geleegd en Wil probeert nog wat losse munten te scoren. Na het karige ontbijt (3 boterhammen) gaan we brommend de stad in om de veerboot tickets voor morgen te scoren. We slaan op goed geluk rechtsaf en volgen de borden Porto. En jawel we komen bij de veerboot aan. Tickets voor morgen geven ze nog niet, maar we kunnen vandaag nog mee. Even enige twijfel , halen we dat wel? Terug rijden, alles opbreken, haastwerk. We houden het op morgen. Op zoek naar een super. We vinden er een en laden alles in de scooter. Een schrapend geluid. We zien een andere scooterrijder onderuit glijden, maar gelukkig staat hij weer op. Via de Tomtom rijden we terug en vinden een andere betere toegangsweg naar de veerboot voor morgen. Het is warm in de camper, dus we verplaatsen hem naar de schaduwkant. Beter voor Jip. Gelijk vullen en lozen we alles voor morgen op de boot. De middag wordt lezend door gebracht. Gewoon wachten op de boot en alvast kijken waar we in Griekenland naartoe willen. Ondertussen testen de vele muggen onze weerstand. Een paar grote campers komen de plek op rijden. Een Duitse Morbello, koopprijs 200.000 euro. Ach ja, het kan altijd groter. Jip vindt het maar niks en gaat op de grond liggen. Later wil die nog wel een rondje lopen.

Dinsdag 22 aug , Ancona naar de boot
Het was een onrustige nacht. Jip liep telkens over ons heen. We staan om 8 uur op en doen de laatste opruim dingetjes. Om 10 uur rijden we richting boot. Dankzij onze onderzoek tocht van gisteren weten we de weg. Het is druk , maar we zijn al snel bij het ticketoffice. We krijgen alle tickets , ook voor de volgende boot. Daarna duurt het lange wachten. Uiteindelijk vertrekt de boot 2 uur te laat. Maar ........... we hebben een A-plek op het camper dek. Uitzicht op zee en nog plek voor een stoeltje ook. De stekker voor 220V trek je met een stok uit het plafond en die past gelijk in je aansluiting van de camper. We verkennen de boot en gaan daarna terug naar de camper. De Duitse buurman van Ancona komt langs en maakt een praatje. Hij is techneut geweest bij BMW en heeft bij de formule 1 gewerkt. Wil geeft zijn vrouw een gebreid vogeltje. Vanavond gaan we in het selfservice restaurant eten. Maar eerst gaan we douchen met een bakje warm water gemaakt met een reisdompelpomp van 350W. Gelukkig heb ik die mee genomen. Je mag gas niet gebruiken aan boord. Jip snapt er niks van. Je kijkt naar buiten, ziet alleen maar water en toch rijd je door?? Hoe kan dat? We eten vis en patat in het zelfbediening restaurant. Niet super, maar genoeg. Schommelend gaan we ons bed in. Het lijkt net of je dronken bent.

Woensdag 23 augustus, van Igamounitsa naar Preveza 85 km en 20 km scooter

Jip houdt zich rustig, maar ik sta met een hevige hoofdpijn op. Is het de spanning of toch de onrustige slaap. Om 5.30 worden we gewekt en doen we Corfu aan. Een uurtje later zijn we in Inglamounitsa. We nemen afscheid van onze Duitse reisgenoten en kopen een Griekse landkaart. Over redelijke goede wegen rijden naar Preveza. Daar is een rustige ACSI-camping. Daar gaan we een paar dagen staan en uitzakken. We starten 2 wasmachines voor de vuile was en maken de camper schoon. Daarna rijden we op de scooter naar het stadje en doen wat inkopen. Even het strand en het zwembad bezoeken en daarna chillen voor de camper. Het is warm, 34 graden, dus het tempo ligt laag. Maar we zitten tot 10 uur lekker buiten te lezen. Jip ligt buiten de andere katten te bekijken. Ook spannend.

 Donnderdag 24 augustus Preveza
Laat op gestaan. Eerst even ontbeten. Daarna kot gekuist. Op scooter naar Preveza. Daar koffie gedronken. Enorme waterschildpad komt boven. Net te laat voor foto. Gaan later eco cruise doen om hem/haar te bekijken. Nu even chillen bij de camper.

Na het zwemmen gebeld of er een eco cruise beschikbaar is. Nee dus. Dan gaan we morgen maar naar Zagalo. Gigantisch standbeeld voor de vrouwen die van een rots gesprongen zijn, omdat ze zich niet wilden overgeven. Het restaurant op de camping is matig gevuld. We gaan in de stad eten. We bestellen inktvis, sla en patat. Het blijkt redelijk veel te zijn. De volgende keer wat minder bestellen. Na een aperitief voor de camper duiken we ons warme bedje in.

Vrijdag 25 augustus , Zalongo 50 km scooter Na het ontbijt stappen we op de scooter en rijden noordwaarts naar Kamarina. Daar staat het Zalongo monument. Zalongo is een historisch gedenkteken in de bergen van Epirus op het vasteland van Griekenland. Het monument wordt ook wel de “Dans van Zalongo” genoemd en symboliseert 63 dansende vrouwen met hun kinderen, die hier in 1803 van de rotsen sprongen. Ze dansten letterlijk en figuurlijk hun dood tegemoet, omdat ze niet gevangen wilden worden genomen door het Turkse leger van Ali Pasha. Ter nagedachtenis aan deze tragische, maar dappere gebeurtenis, is het monument hier op 6 oktober 1961 onthuld. Om er te komen moeten we steile trappen op lopen in de warme zon. Lijkt een beetje op de Inca trail. Op de terugweg kopen we wat groenten bij een stalletje en drinken ijskoffie. Even verder komen we langs een supermarkt. Wil scoort een paar leuke slippers. We vergissen ons in de prijs van limoencello. Blijkt effe duurder dan gedacht.

Zaterdag 26 augustus Preveza-Lefkas camping Santa Moura

We zijn vroeg wakker, want onze Duitse buren gaan ook weg. We betalen de camping, €25 per dag. Onderweg passeren we een supermarkt de Metro. We doen wat boodschappen, maar dan blijkt dat je een Metrokaart moet hebben. De man achter de kassa maakt er geen probleem van en we kunnen verder. Eerst door een tunnel om langs de binnenzee te komen en daarna over een smal bruggetje om op het eiland te komen. We passeren een kolonie flamingo ‘s .We hebben een camping in Sivota (zuidpunt) op het oog, maar die blijkt er niet te zijn. Een man wijst ons een camping in Dessimi. We rijden terug en bij de kruising wijst een man op een scooter ons de weg. Een steil weggetje naar beneden leidt naar een mooie baai met zwembad, restaurant en bar. De camper parkeren we onder een hele oude olijfboom naast een opschepperige Italiaan met een scooter die hij herhaaldelijk gebruikt om 20 meter af te leggen naar zijn vrienden. Een grote hond ligt voor zijn camper. Dat vindt Jip niet leuk. Het is zo warm, dat we eerst naar zee lopen en een ijskoude koffie drinken. Daarna gaan we zwemmen en snorkelen en douchen. We gaan vanavond souvlaki eten bij de bar aan het strand. Jip ligt uitgeteld op de grond.

Zondag 27 augustus, 50km scooter naar Karia

We ontbijten buiten en een leuk klein poesje zoekt ons op. De knabbels van Jip gaan er snel in. Na de dagelijkse opruimbeurt gaan we met de scooter op weg naar Nidri. Wil scoort een hoedje en we drinken wat ijskoffie. Daarna rijden we door de heuvels in naar Karia. We denken een stil bergdorpje aan te treffen, maar het plein onder de bomen is stamvol met mensen. Volgens de dame van de naast gelegen shop zijn het grotendeels dorpsbewoners die op zondag wat gaan drinken en eten. Wij drinken ook wat en rijden langs een andere weg terug. Op het laatste stukje naar de camping stopt de aandrijving van de scooter. Waarschijnlijk is de aandrijfriem defect. Het is bloedheet, dus lopen is geen optie. Iets verder is een restaurant. De eigenaar belt een taxi en geeft ons wat water. Tegelijk meldt hij dat er een souvlaki festival is in zijn restaurant. Of we wat willen uitdelen op de camping. Natuurlijk. De scooter kunnen we er laten staan. Hij weet wel een reparateur in Lefkada. Terug op de camping merk ik dat ik mijn zonnebril ben vergeten. Van de bareigenaar mag ik zijn scooter lenen. We rijden terug en jawel hij ligt er nog. Tijd om te zwemmen en een glaasje te drinken bij het strand. Na het douchen steken we de bbq aan
Vraag: Waarom doen de Italianen steeds alsof ze ruzie hebben? Schreeuwen vanaf afstand elkaar toe. Houden totaal geen rekening met hun omgeving. De barman is blij dat het Italiaans seizoen eindigt. Hij is er helemaal klaar mee. En wij ook wel een beetje. Morgen de scooter ophalen. Door rijden naar Lefkada en een scootershop zoeken. Het wordt weer een druk dagje.

 Ondertussen organiseert de Italiaanse buurman een buurt etentje. Zoals gewoonlijk luid en duidelijk aanwezig. Om 23.30 sluiten ze de tent. De volgende morgen heb ik hem niet meer gezien. Zijn vrouw heeft alle rommel opgeruimd. Handige jongens die Italianen!

Maandag 28 aug Nidri-Lefkada 23 km
Na een korte nacht zijn we vroeg op. We halen onze scooter op die nog bij een restaurant staat. Daarna rijden we door naar Lefkada, op zoek naar een reparateur. We rijden dwars door de stad en parkeren de camper bij de haven. Lopend zoeken we een scootershop en vinden er een  “Two wheels only “. De man komt bij onze scooter kijken trekt een bedenkelijk gezicht.  “Zet hem maar bij de shop dan kijk ik wel of ik hem kan maken “, zegt hij. Zo gezegd , zo gedaan. We rijden naar een ACSI camping en doen nog wat boodschappen bij de LIDL. ‘s Middags fiets ik terug naar de stad en kijk wat de reparateur heeft gevonden. We hebben geluk. De riem ligt in vele stukken, maar het deel met het serienummer is nog in takt. Hij heeft een nieuwe besteld en morgen is die klaar. Een grote zorg minder. We verkennen het lekkere zwembad. Leggen de dorade op de bbq en hebben meteen een paar kattenvrienden erbij. Ze hebben geluk. Er blijven genoeg stukjes over. We staan met 2 campers op het terrein en ‘s avonds komt er nog een bij. Wat anders dan de vorige overvolle camping met al die Italianen. Oh ja naast ons wel een Italiaan uit Napels in een klein tentje. En achter ons een Fransman in een camper met een klein zwerfpoesje dat al een maand bij hem verblijft. Hij zegt dat hij hem niet mee neemt naar huis, maar dat moet ik nog maar zien.

 Dinsdag 29 aug Lefkada 10 km fietsen
Dagje niks doen en wachten vandaag. Eerst op de fiets naar de stad. Koude koffie gedronken en even bij de scooter gekeken. Die zou aan eind van de dag klaar zijn als riem is binnen gekomen. We gaan zwemmen bij de camping. Ed houdt zijn mobiel in zijn zak en die doet het niet meer. Aan het eind van de middag toch met de camper naar de stad gereden, maar de scooter is nog niet klaar. Morgen om 12 uur. Dan halen we hem op en rijden meteen door. Nederlandse buurtjes komen glaasje drinken en vertellen over hun ervaringen van een paar maanden camper rijden. Om 10 uur eten we nog een broodje en gaan naar bed.

Woensdag 30 augustus Lefkada-Aginara 250 km

Het is een warm nachtje. Onze huis zwerf poezen krijgen hun laatste maaltijd. Alles op gepakt en naar de stad gereden. Nog een half uur wachten voor de scooter. De reparateur heeft er nu een hele goede riem om gedaan en de geleiderollen ook vervangen. Hij kan weer 15000 km mee en dat voor €65. We geven hem €70 en dat verrast hem. Wil scoort nog een leuke kaftan in een alternatief winkeltje en ik koop een vervangende goedkope smartphone van €75,-. Mijn simkaart werkt gelukkig nog na de domme plonsduik.
We rijden de scooter weer op het motorrek en gaan op pad. Eerst een hobbelige weg langs het grote Amfrakikos binnen meer. Daarna een gloednieuwe snelweg, gesponsord door de Europese Unie, naar Patras. Kost wel even wat euro's aan toll, maar het schiet lekker op. We komen om 16 uur aan op onze oude camping Aginara beach van 35 jaar geleden. Het strand herkennen we nog, maar de camping is helemaal vernieuwd. Keurige grote vrije omheinde plekken, restaurant, winkel en een bar. Wat wil je meer. Jip is het rijden zat en loopt meteen vrij rond. De tv doet het eindelijk ook weer eens. 
Donderdag 31 aug wasdag 40 km met scooter naar Kylini.

Wil annexeert twee wasmachines. We ontbijten met een vers broodje. Jip verkent de omgeving en wordt verjaagd door de automatische plantensproeiers. We testen de temperatuur van de zee en die is zeer aangenaam. Na een koude koffie in de bar rijden we naar Kyllini. Daar vertrekken veerboten naar Zakynthos. Met een scooter kost dat € 40,-. We besluiten zaterdag te gaan en maandag weer verder te trekken.

 ‘s Avonds eten we in het restaurant.

Vrijdag 1 september 6 km naar dorpje

Jip neemt elke dag een ochtend wandelingetje en gaat daarna in de slaapmode. Wij rijden naar het volgende dorpje. Dat is meer een vakantiedorpje met strand en vele eettentjes. We drinken een ijskoffie voor 1 euro per glas! Daarna nemen we nog een duik bij het strand, douchen, eten rotti, kijken wat tv en gaan naar bed.

 Zaterdag 2 september 35 km met scooter naar Zakynthos

We staan vroeg op om de veerboot te halen naar Zakynthos. De tickets zijn € 41,- voor een retour met scooter. Die stallen we aan de zijkant van de boot. We kopen een broodje en koffie als ontbijt. Het is ruim een uur varen. Aan de overkant zoeken we een touristoffice en boeken een vaar trip naar de bekende plekken. In de haven treffen we meteen een waterschildpad. Daarna zwemmen we op een eiland voor de kust. Daar leggen de schildpadden hun eieren. Een deel is afgeschermd voor publiek. We bekijken de blauwe grotten, zwemmen nog wat in zee en varen terug. De veerboot vertrekt om 4 uur en dat wordt krap. We racen terug en rijden gelijk de veerboot op. Tijd voor een biertje en wat omkleed werk. Het is een vermoeiende dag geweest. We doen nog wat boodschappen en eten een omelet. De Zwitserse over buurvrouw komt wat kletsen en na een drankje kruipen we in bed.

Zondag 3 sep Aginara
Wasje gedaan en de mensen ontmoet die we in Ancona ook hebben gezien. Het is behoorlijk warm. We gaan met de scooter naar een stadje verderop. Drinken daar wat ijskoffie op een pleintje. Daarna rijden we naar het strand. Veel mensen, want het is zondag. We rijden weer terug naar de camper. De Duitse vrouw komt even wat kletsen. Ze gaan verderop eten en de man leent mijn helm omdat hij geen bril heeft. Het is de laatste dag , dus we gaan uit eten in het restaurant. Dit keer nemen we maar 1 maaltijd, want de porties zijn groot.

Maandag 4 sep Aginara Koroni 160 km.

De buurman komt uitleggen waar mooie plekjes zijn en waar een Lidl is. We nemen afscheid van de Duitse mensen en rijden naar het zuiden. De Lidl vinden we, maar we slaan toch de weg naar Koroni in. Het is behoorlijk warm. Op de snelweg rijden we iets te ver en moeten terug. Dat is €5,- extra. De kustweg naar Koroni is smal en bochtig. We nemen de ACSI camping en duiken het zwembad in om af te koelen. Jip verkent de omgeving en komt 2 vrienden tegen. Er staat een stevig windje en het is koeler geworden. camping

Dinsdag 5 sep Koroni kasteel.

De twee aanwaai katten liggen voor de deur op voer te wachten. Met vers brood gaan we ontbijten. Daarna lopen we naar de stad. Drinken een koude koffie bij de haven en lopen terug. Even zwemmen in het zwembad. ‘s Middags scooteren we naar het kasteel, 40 km2 groot. Na het klooster met de nonnetjes vinden we het genoeg. Er moeten haren geverfd worden. Daarna ga ik naar een winkel van Sinkel. Buiten hangt de winkel vol met allerlei attributen. Matten, pannen, gereedschap, messen enz. Er is een spanband gebroken van de scooter. De man verschuift zijn trap een paar keer. Kijkt omhoog. Zucht wat en vindt een nieuwe spanband en blaast het stof er af. Ik blij. En de scooter ook. Terug bij de camper staan 5 poezen te wachten op hun dagelijkse maaltijd. Elke dag komen er een paar bij. Jip is niet blij. De Engelse buren met hun hond zijn een jaar op pad. Dat is misschien ook wel leuk. Na Griekenland gaan ze naar Italië en daarna naar Sicilië, Spanje en Frankrijk. Misschien zien we ze weer.  

Woensdag 6 sep van Koroni naar Gythio 150 km

Als we wakker worden staat familie kat weer voor de deur. We geven ze eten, knuffelen ze nog even gaan op reis naar Gythio. We vinden een Lidl, slaan wat boodschappen in gaan langs het water over Kalimata langs een hele mooie kustweg verder. De weg is bochtig en soms smal. We doen er 4 uur over voordat we op de volgende camping zijn. Het is hier drukker dan bij de vorige. Heel veel Duitsers. Het ligt aan een mooi strand, misschien is dat de reden. Morgen gaan we het stadje bekijken. Overmorgen gaan we naar Sparta. En de dag erna langs de kust scooteren. Genoeg te doen. camping

Donderdag 7 sep

We doen het rustig aan, ontbijten buiten in de zon. Daarna rijden we naar Gythio. Het is een mooi havenplaatsje met veel eettentjes. We parkeren de scooter in de schaduw en lopen wat rond. Wil past een jurk en vindt het een lampenkap. Na enig zoeken vinden we een restaurant met tafeltjes aan het water en een goed menu voor vanavond. Ondertussen varen rode boten heen en weer tussen een cruiseschip en de haven. We doen wat boodschappen in een super onderweg en gaan zwemmen in de zee.

‘s Avonds eten we in Gythio. De restaurant eigenaar herkent ons al. We bestellen een mix vis gerecht en het ziet er geweldig uit. Alles met elkaar 28 euro. Je kunt er bijna niet voor koken. Van de eigenaar krijgen we nog een fruit dessert toe. Hij zit 61 jaar in de zaak en doet hem nu over aan zijn zoon. We stappen op de scooter en rijden in het donker terug. Poes Jip gaat nog even naar buiten.

Vrijdag 8 sep 70 km met scooter

We veranderen de plannen. Er wordt een wasmachine gevuld. Ondertussen zwemmen we even in de rustige zee. Als de was droog is gaan we langs de kust scooteren. Morgen gaan we naar Mystras en Sparta en daarna weer naar de kust bij Nafplion. Het is weer goed warm, maar zodra we bij de kust komen voelen we de frisse wind. De bosbranden van een paar jaar terug zijn goed te zien. Soms is de berghelling helemaal kaal en soms worden de olijfbomen weer groen. Enkele huizen zijn ruïnes geworden. Andere zijn helemaal herbouwd. Na 35 km komen we aan in Korsola. Een echt Grieks dorpje. Kleine haven waar je wild mag kamperen. Wel in de gloeiende zon natuurlijk. En een cafe met terras onder de druiven. We drinken een koude koffie en genieten van het mooie uitzicht. Na een half uur rijden we weer terug. Iets verder staat een uitgebrande auto nog steeds langs de kant van de weg. Het asfalt is er nog zwart van de brand en je ruikt ook nog iets branderigs in de lucht. Het maakt alles een beetje troosteloos. Bij de camper komt een karavaan Franse campers het terrein op rijden. We gaan in de schaduw zitten van de olijfbomen naast de camper en schenken een drankje in. Weer een mooie dag aan de vakantie geplakt. Vandaag eten we thuis.

Zaterdag 9 sep 50 km naar Mistras

We hoeven niet zo ver dus we doen het rustig aan. Om 10 uur rijden we weg. Keurige weg naar Sparta. Voor Sparta heb je een Lidl. Die zoeken we later wel op. Richting Mistras vinden we de gewenste camping. Een morsig mannetje legt ons uit waar we kunnen staan. Er staat 1 Franse camper, dus Jip is blij. Hij kan alle kanten op lopen. We installeren ons en gaan op de scooter naar Mistras. Zijn we nog nooit geweest. Het is weer lekker warm 30+. Mystras ligt een beetje hoog tegen de berg op. Het is een oude Bysantijnse stad die ooit rond 1300 20.000 inwoners had. De meeste overblijfselen zijn ruines, maar het oude klooster, Monti Pantanassas is mooi en heeft een kerk met mooie fresco’s. Omdat het complex tegen een berg ligt moet je vele onregelmatige trappen op lopen. In de warmte geen prettige bezigheid. We kunnen nog een kerk bezoeken. Daarvoor moeten we met de scooter nog een eindje de berg op. Dat doen we , maar de warmte drijft ons terug. Onderweg stoppen we bij een resto en drinken wat fris. Daarna op zoek naar een market voor wijn en water en dan terug naar de camping. Ondertussen begint een fris windje te waaien. Jip gaat meteen naar buiten en rolt zich in het stoffige zand. We nemen een douche en gaan buiten wat relaxen. Morgen richting Nauplion. Terug naar de zee en het strand en Epidaurus, het beroemde Griekse theater.

We installeren onze Cadac gasbarbecue. De worstjes gaan er op. Zo houden we de warmte buiten.

Zondag 10 sep van Sparta naar Nauplion 130 km

Jip doet leuk en gaat er van door. We zien hem later weer onder de auto zitten en jagen hem de auto in. Daarna gaan we op weg. Nog even tanken en de voorruit wassen. De bochtige weg voert ons door een kaal heuvel landschap. Scheurende motors passeren ons. Het gaat niet altijd goed gezien de vele gedenkmonumentjes langs de kant van de weg. Een schildpad steekt op hoge poten de weg over. Wonderlijk dat hij het redt gezien het verkeer. Iedereen rijdt om hem heen. Na 80 km begint de weg te dalen en zien we de baai en de stad liggen. Vele haarspeldbochten later rijden we langs het water. Net na de stad vinden we onze camping. Er staat een grote Duitse autobus op het pad. De aardige eigenaar laat ons alle faciliteiten zien en we zoeken een plek in de schaduw op. Het strand is aan de overkant van de weg. Een goed visrestaurant is 2 km verder. Dat wordt smullen vanavond. Nu eerst maar relaxen in de schaduw. Jip gaat languit onder de auto liggen.
Op de scooter vinden we het visrestaurantje. Het ligt mooi aan de haven en het eten is perfect. We verwennen de vele straatpoesjes en rijden weer terug naar de camper.

Maandag 11 sep 50 km met de scooter naar Nafplio

Het is een rustige camping zonder veel straat lawaai. Na het ontbijt rijden we richting Nafplio. De Nederlandse buren met 3 katten en een konijn hebben ons uitgelegd waar de Lidl is. Die hebben we nodig voor kattenbakvulling. Het is 25 km richting Nafplio. De Lidl vind je zo. Op de terugweg stoppen we nog bij een winkel voor een nieuwe spanband. Daarna gaan we nog even zwemmen. We drinken wat wijn bij onze buren. Ze weten een voordelige wijnboer in de buurt. De Duitse gasten hebben een gezellig samenzijn. We doen nog een lekker worstje op de bbq.

Dinsdag 12 sep 70 km met scooter naar Epidaurus

We gaan om 9.30 op weg naar Epidaurus het grootste bewaarde theater van Griekenland, 400 jr BC. We denken een korte weg te nemen, maar later blijkt dat we wat om hebben gereden. De benzinemeter zit diep in het rood en nog geen tankstation te zien. Wel een mooie bergweg langs kleine Griekse dorpjes. Twee mannen staan te praten. We vragen naar benzine. Hij wijst ons de richting en rijdt even later voor ons om de juiste weg te wijzen. Met een opgelucht gevoel rijden we verder. Uiteindelijk komen we bij Epidaurus aan. De grote parkeerplaats is bijna leeg. Het Griekse theater ziet er groots en netjes uit. We lopen helemaal naar boven en genieten een tijdje van het uitzicht. De rest van de er naast gelegen opgraving slaan we over. Na een koel drankje rijden we over een slechte binnenweg terug. Het is goed warm. We duiken de zee en het zwembad in. Drinken een glaasje met de buren en steken de bbq weer aan.

Woensdag 13 sep 50 km naar de markt in Nafplio

We zijn vroeg wakker. Na het ontbijt rijden we naar de markt in Nafplio. Wil probeert eerst een bikini te vinden bij Chinatown, maar dat lukt niet. De markt is een lange rij met heel veel boeren die hun groente en fruit verkopen. Het is bijna altijd 50 cent. Ze ronden de zaak een beetje naar boven af. Na de markt zoeken we de haven op en drinken een koude koffie voor 4 euro. Voor ons ligt het de oude burcht. Daarna lopen we wat door het oude stadgedeelte. Gezellige straatjes met leuke winkels. We kopen een T-shirt en een leuke blouse. Om 12 uur rijden we weer terug naar de camper. We draaien een wasje en nemen een duik in zee. De klep van het diepvriesvak zit niet helemaal goed. Een scharnier is half af gebroken. Met wat lijm repareren we het en ontdooien gelijk de koelkast.

Donderdag 14 sep 50 km naar Nafplio
De lijm van het deurtje van het vriesvak houdt niet. Ik heb hem gisteren gelijmd, nadat bleek dat het scharnier was gebroken. Ik heb een meccano achtige strip nodig om het gebroken scharnier op zijn plek te houden. Maar leg dat maar eens uit aan een Griek. Op aanwijzing van onze buurman vinden we een doe het zelf winkel in het volgende dorp. Het is een ratjetoe van allerlei zaken die her en der zijn uitgestald. Wil tekent het onderdeel en de eigenaar duikt in de kelder en vindt inderdaad een strip. Hoera! Een nieuwe camping gaz blik heeft hij niet. Ondertussen stopt een oude Griek op een oude BSA motor met zijspan voor de deur. Ik complimenteer hem met zijn motor. Hij zegt iets terug, maar dat begrijp ik niet. We rijden door naar Nafplio en vinden een nieuw gasblik in een supermarktje. Wil scoort nog een zwarte bikini voor de warmte en we rijden in de warme zon terug. We duiken de zee in en een sissend geluid is hoorbaar. We koelen af. Vanavond worstjes op de bbq en de dag is weer goed.

Vrijdag 15 sep 90 km met scooter naar Mycene

We staan wat vroeger op, want we willen naar Mycene. Een citadel vormige oude stad uit 1500 vC. Alleen de heersende klasse woonde in de stad. De stad en de schachtgraven zijn in 1874 ontdekt door Schliemann. Het is een uurtje rijden met de scooter. Een mooie rechte weg. In Mycene is het al aardig warm, boven de 30 denken we. Eerst bezoeken we Het Atreus een tholos graf. Het lijkt een beetje op de grafkamers die we in Ierland hebben bekeken. Het staat bekend als het graf van koning Agamemnos, maar dat is niet helemaal juist. Daarna rijden we door naar de eigenlijke stad. We lopen door de leeuwenpoort, langs een grafcirkel, langs het paleis. Alles is met duidelijke borden aangegeven. Daarna wandelen we nog door het museum waar alle gevonden voorwerpen uit die tijd staan en het gouden dodenmasker van Agamemnon. De koning die Troje veroverde. We drinken nog wat op een terras en rijden terug over een hele warme weg terug. Doen nog wat boodschappen en duiken de zee in. We laten de buren de foto’s zien. Ze kennen Mycene niet en drinken een glaasje. De worstjes gaan weer op de bbq.

Zaterdag 16 sep wasdag camping

We plannen een wasdag in vandaag. Het wordt weer mooi weer, ruim 30 graden. Meer naar het noorden schijnt het koeler te worden. We gaan dus de goede kant op. Als de was droog is gaan we zwemmen en daarna wat lezen. Vanavond scoren we een dorade bij het restaurant aan de haven.
Op de weg zit een heel klein katje. Op de terugweg zit hij er nog steeds. We halen wat kattenvoer voor hem. Hij is zo klein dat hij nog geen vast voedsel eet. Uit een huis komt een man. Hij neemt het katje mee in zijn nek. Blijkbaar is hij het nest ontvlucht.
We drinken nog een wijntje met onze buren Sylvia en John.

Zondag 17 sep 75 km van Iria naar Korinthe en 30 km met scooter.

We worden wakken en gaan weer zwemmen in zee. Daarna douchen. De bakker is nog niet geweest. We ruimen alles op, ontbijten, zeggen de buren gedag en gaan op pad. We stoppen onderweg nog voor wat wijn langs de kant van de weg. Over de binnenweg rijden we naar camping Dolfin in Korinthe. Een man bij de receptie vindt mijn T-shirt mooi. Er staan in het Grieks op:

Ik hoop niets
Ik vrees niets
Ik ben vrij.

(Nikos Kazantzakis)

Later bij een minimarktje zegt de verkoopster het zelfde. Grappig die reacties.
We scooteren door Korinthe naar het kanaal. Het is een beetje smoezelige havenstad. Af en toe slecht wegdek. Je kan zien dat Griekenland het moeilijk heeft. Op de tv spreekt de nieuwe premier een rede over wat hij allemaal gaat verbeteren. De eigenaar van de camping ziet het niet allemaal gebeuren, maar vindt hem beter dan de vorige, een communist volgens hem.
Het kanaal ziet er indrukwekkend uit. Een strijkijzer en twee grote zeilboten varen het kanaal op. We rijden een rondje en stoppen op de brug iets verderop. Drinken een koffie en rijden weer terug naar de camping. Jip gaat even buiten lopen. Verstappen komt niet verder dan bocht 1. Wij gaan volgend jaar langs een heleboel bochten weer naar Griekenland en dan 3 maanden. Het land, de mensen, de kusten en het weer bevallen ons wel. En alles staat niet zo vol met torenhoge flats en toeristen spul.

Maandag 18 sep 20 km met scooter

Na het ontbijt met een vers broodje gaan we op weg naar Oud Korinthe. Het is even zoeken, want de bewegwijzering is niet helemaal optimaal. De tempel van Apollo is dominant aanwezig. Het museum bevat alle gevonden beelden en objecten. De stad zelf is meer een verzameling oude stenen en ruïnes. Het is ons ook niet helemaal duidelijk wat wat is. Bovendien wordt het behoorlijk warm. Na een uur hebben we het gezien en drinken water en een koffie in een rustig tentje. Daarna gaan we naar de Lidl. We vinden hem gemakkelijk. De scooter wordt afgeladen met kattengrit en flessen water. Voorzichtig rijden we terug. We duiken het heerlijke water in en praten wat met onze Duitse buren die ook een kat mee hebben. Het kleine poesje happy ligt lekker op Wil’s stoel te slapen. Hij heeft zijn buik vol na het lekkere bakje van de Lidl. Om 5 uur rijden we nog even naar de stad om te pinnen. De snelweg moet je contant betalen. Bij een supermarkt halen we de ontbrekende boodschappen. Ed geeft een straathond nog wat lekkers en we rijden terug naar de camping. We steken de bbq weer aan. Het is nog steeds warm, maar woensdag zakt de temperatuur naar 25 graden zeggen ze.

Dinsdag 19 sep 325 km van Korinthe naar Parga
Onze kleine poezen vriend zit weer voor de camper te wachten op zijn maaltijd. Als we direct naar huis zouden gaan namen we hem mee. We pakken alles in, groeten de buren die op onze vriend gaan passen en vertrekken richting Prevenza. Over een schitterende nieuwe snelweg rijden we naar Patras. Griekenland doet wat aan zijn infrastructuur. Naast de snelweg wordt een nieuwe spoorlijn gebouwd. We steken de brug over voor 13 euro en rijden verder. Na de snelweg rijden we een binnenweg op. De Tomtom stuurt ons een weg op die steeds smaller wordt. Uiteindelijk wijst een Griek ons de juiste weg. We komen weer op de hoofdweg uit en komen in Preveza aan. Alleen de camping is al dicht. Even zoeken naar een andere plek en we rijden door naar Parga. Een prachtige camping aan zee vlak voor het stadje. We drinken een koud biertje op het terras, zwemmen in zee en douchen ons weer schoon. Jip vindt het ook prima. We krijgen het bericht dat Fien is overleden. Dat dempt ons geluk. We bellen Henk op en spreken af dat we hem later terug zullen bellen. Om 9 uur begint het te regenen. Voor het eerst tijdens onze vakantie. Goed voor de temperatuur en het stof. Het wordt meteen een stuk koeler.

Woensdag 20 sep Parga 12 km met scooter

De dag begint met regen. Een uurtje later komt de zon weer. We rijden naar Parga. Een toeristisch havenplaatsje met een heleboel winkeltjes. We parkeren de scooter en lopen langs de kade. Wil ziet een mooie ring. De verkoopster vertaalt de regels op mijn T-shirt en legt uit hoe je die uitspreekt. Wil gaat de winkel uit met een Griekse ring. We drinken een koude koffie, lopen nog wat rond in de smalle straatjes. We passeren een mooie kerk met veel iconen en muurschilderingen. Daarna rijden we terug. We nemen een duik en daarna een koud biertje op het terras. We gaan hier vanavond ook eten. Wil neemt een gyros en Ed een ander Grieks gerecht. Jip is tevreden. Hij kan hier lekker los buiten lopen. Alleen wordt hij aangevallen door een andere kater. Morgen of overmorgen verhuizen we naar Igoumenitsa en gaan een dagje met de veerboot en de scooter Corfu bekijken. Vijf dagen op deze camping aan het strand liggen wordt ons een beetje te veel.

Donderdag 21 sep 12 km met scooter naar Parga

Het regent ‘s ochtends dus we doen langzaam aan. We bellen oom Henk om hem te condoleren met Fien. Wanneer het droogt wordt rijden we weer naar Parga. We zoeken het noordelijke strand op, maar dat is niet zo gezellig. Dus gaan we weer naar het deel van gisteren. We wandelen wat langs de kraampjes. Kopen een T-shirt voor Stef en drinken een koffie bij de haven. Opeens dreigt het te gaan regenen. We rijden snel terug en zijn voor de bui binnen. Lange broek aan want het wordt fris. Een uur later schijnt de zon weer en kan de korte broek weer aan. We gaan zwemmen en drinken wat op ons eigen terras. We gaan vanavond voor de mix vis in het restaurant. Wil heeft gevraagd of het er is en dat werd bevestigd. Het blijft mooi weer dus dat gaat goed. Morgen weer verder naar Igoumenitsa.

Donderdag 28 sep 250 km naar Coriglia

We zijn vroeg op. We spoelen de mat schoon en ruimen alles op. Alles is vies geworden in de modder van gisteren. De overbuurman raakt vast in de modder en wordt er uit gesleept. Wij kunnen gewoon weg rijden. Door een landschap met  veel landbouw en olijfbomen komen we op een camping aan zee aan, zeg maar in de hiel van Italië. We vinden een plekje aan het strand en Jip is gelukkig. Hij kan lekker buiten lopen. We vullen de wasmachine met alle natte zooi en leggen wat op de bbq.

Morgen maar een relax dagje inbouwen.

 

Vrijdag 29 sep 20 km met scooter

Na een relax ochtendje in de zon boodschappen gedaan bij een gigantische super. Kleren kosten bijna niets. Voor 17 euro een mooie fleece gekocht. In de super is een wijntankstation. Je neemt een kan en schenkt hem vol. ‘s Middags gaat het onweren en flink regenen. We kijken flikken Rotterdam.


Zaterdag 30 sep 65 km met scooter naar Rossano

We rijden met de scooter naar Rosano. Het is een eindje langs een vrij drukke weg. We komen 2 Lidl’s tegen. Daarna via een steil weggetje naar het oude Rossano boven in de heuvel. Het is druk. Bij de barokke kathedraal is een bruiloft bezig. We lopen binnen en maken de inzegening mee. Daarna zingt een vrouw een mooi lied. We wachten buiten op de bruid en drinken een koffie bij de plaatselijke kroeg. Auto’s wurmen zicht door de stoet bruiloft gasten. De lucht betrekt, dus we aanvaarden maar de terug reis. Bij een Lidl kopen we wat kaas en bij de winkel van gisteren nog een fleece voor 17 euro. Kleding is in Italie goedkoop. Het zonnetje schijnt weer dus we gaan nog even buiten zitten. Vanavond weer een pizza uit eigen oven.

Zondag 1 okt

We bellen Annet, want die is jarig. Later krijgen we foto’s van het cadeau dat George voor ons gegeven heeft. We vullen 2 wasmachines met was. Twee uur later staan ze stil vol water. De stroom is uitgevallen. Ze worden opnieuw gestart en we kunnen alles in de zon ophangen. Voor de rest doen we weinig vandaag, behalve in de zon zitten en lezen. We worden er wel bruiner van. Morgen een dagje rijden naar Sicilië.

Maandag 2 okt 325 km naar Siciliė.
We rijden op tijd weg. De super coop is nog dicht, dus geen ontbijt vandaag. We rijden de snelweg op naar Reggio di Calabria. Bij een benzinepomp scoren we een lekker broodje. De Mio stuurt ons verderop van de snelweg af. Toevallig komen we bij een supermarkt terecht en doen de rest van de boodschappen. We rijden verder door veel tunnels. Het stadslicht van de camper wil niet meer branden. Later zie ik dat er een zekering is door gebrand. De veerboot vaart net voor onze neus weg. We moeten even wachten. We blijven in de camper tijdens de overtocht. Jip vindt het maar niks. Op Siciliė rijden we via de snelweg naar Oliveri, camping Marinello. We hebben er eerder gestaan. Het valt ons nu op hoeveel troep er langs de weg ligt. Er wordt weinig opgeruimd.

Dinsdag 3 okt Oliveri 8 km met scooter
We hebben geen tv, dus verkassen we naar een open plek. Daarna rijden we via Oliveri naar Falcone voor wat boodschappen. De eigenaar van de supermarkt vraagt waar we vandaan komen. Hij vindt Nederlanders mensen met een open mind. Bij de kassa treffen we een vrouw die uit Australiė komt en hier al 40 jaar woont. We vertellen dat we ook een keer zijn geweest. Zij komt zelf uit Melbourne.
De rest van de dag brengen we bij de camper door. Een verkoudheid speelt op en het weer is ook niet zo bloedheet. Lezen en relaxen maar.

Woensdag 4 oktober 100 km van Oliveri naar Cefalu

Ik ben mijn horloge kwijt. Vergeten bij de douche? Verloren? Bij de receptie is ook niets bekend. Ik vraag het aan verschillende gasten in Duits, Frans en Engels. Geen resultaat. De heiligen relikwieën aan mijn spiegel kunnen de prullenbak in . Bij het pakken van de sleutel van de scooter valt mijn oog op de cabinevloer van de camper. En wat ligt daar? Mijn watch. Zeker van mijn pols af gegleden. De heiligen kunnen blijven hangen.
We rijden over de snelweg naar Cefalu. Om de haverklap is er 1 baan beschikbaar, maar er is niemand aan het werk. We vinden de camping snel. Vriendjes van Jip wachten hem al op.
Wij duiken het zwembad in. Daarna gaan we lopend naar het dorp. Doen boodschappen en drinken wat bij een café met uitzicht op zee.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.