Op weg naar Duitsland

  Zaterdag 13 aug 240 km

Om 13 uur vertrokken na het huis schoonmaken. We rijden over de dijk langs Lelystad over Kampen langs Deventer tot camperplek Isterberg net over de grens. De geldautomaat doet het niet dus betalen we aan de eigenaresse contant. Onze Engelse buurman zet zijn radio luid aan en gaat zelf binnen zitten. Apart volk die Engelsen. Onze poes Jip heeft zijn plekkie weer gevonden,  maar schrikt van elk geluid. Dafne Schippers komt niet verder dan plek 5 op de 100m.

Zondag 14 aug

We wachten in het zonnetje op Ab en Blien. Ondertussen beklim ik de 32m hoge toren en zie zelfs Denekamp liggen. Het topje ligt op 80 m boven nap. Om 12.30 uur doen we een broodje met Ab en Blien en rijden naar Maagdenburg. We krijgen een melding op onze Mio van een bommelding. We zoeken een alternatief en vinden een camperplek in. Badnenndorf. Het is mooi weer en we kunnen lekker buiten zitten. Het is even zoeken hoe we water moeten tappen.

Maandag 15 aug 250 km

Jip gedraagt zich prima. We rijden om 9.30 weg richting Potsdam. Even in de file voor een vrachtauto met pech. We rijden over de bekende betonweg naar Berlijn en passeren een oude wachttoren. Het is een saaie weg. Bij Potsdam vinden we een prima camperplek. De dames doen boodschappen en wij verkennen de stad.

Dinsdag 16 aug

We gaan om 9 uur op de fiets naar paleis Sanssouci. Volgens Ab kunnen we er dan in, maar het loket is pas om 10 uur open. Dus maar een uurtje wachten maar. We krijgen kaartjes met ingang om 10.30. Het is een mooi Pruisisch paleis van Frederik de Grote uit 1750. Er is ook een grote schilderijen zaal met veel werk van Rubens. De verzameling was oorspronkelijk groter, maar in de oorlog is veel werk verdwenen, oa naar Rusland. Na de oorlog is een deel weer terug gekomen. We bekijken het Chinese huis en gaan daarna naar het stadje voor een drankje. Jip heeft het warm, maar gaat nog even naar buiten.

Polen

Woensdag 17 aug 225 km

Om 9.30 vertrokken richting Polen. We rijden om Berlijn heen. Bij Rudershof kunnen we alles lozen en vers water tanken. Na een broodje rijden we verder. Bij de grens tanken we diesel en trekken slottys uit de muur. Daarna gaat het over een af en toe slechte weg nr 22 door Polen heen. Net voor Dobiegniew vinden we een camping aan een meer met stroom en douche voor 8 euro. We blijven twee nachten staan. We eten roti en Jip maakt drie rondjes over de camping.

Donderdag 18 aug

Een beetje regen vanochtend. Daarna komt de zon weer. Het tentje met 2 kinderen voor ons breekt op. Wij gaan een rondje lopen. Relaxdagje vandaag. We volgen de verrichtingen van de Nederlanders op de Olympische spelen op de tv.

Vrijdag 19 aug 300 km

Vroeg op,  want we gaan 300 km verder naar Elblag. Eerst even alles legen en vullen. We rijden over de 22-weg recht door een landschap van bossen en landbouwgebieden. Af en toe een dorpje. De weg is soms heel goed en soms slecht. Ze zijn weg druk bezig met wegwerkzaamheden. Bij Malbork staan we een half uur in de file vanwege die werk aan de weg. In Malbok staat ook het grootste kasteel van Europa. We gaan het later bekijken. Het is even zoeken naar de camping. Na 2 dagen regen hier vinden we een droog plekje. De dames gaan de boot reserveren voor morgen. We zitten tot 8 uur lekker buiten in de zon.
*Camping Elblag is een leuke camping aan een meer.  Kosten ongeveer € 13,- per nacht, met NKC kaart. GPS: N 54.15449, E 19.39393.

Zaterdag 20 aug Elblagkanaal

Mooi weer vandaag en dat is lekker vanwege de aanstaande vaartocht. Wil doet een wasje. Ik ga met fiets de stad in en doe boodschappen. Nog even wat pinnen en we kunnen met de taxi naar de boot. De opstapplaats ligt 40 km ten zuiden van Elblag .
De boot
vaart over het Elblaski kanaal. We passeren 5 hellingen met bakken op rails die door een kabel worden voort getrokken. Na 4 uur varen zijn we terug in Elblag. We zoeken en restaurant op en eten een kotelet met patat en sla. Jip de poes uit laten en daarna naar bed.

Zondag  21 aug kasteel Malborg

Geen voorspelde regen vanochtend,  maar een zonnetje. We ontbijten buiten. Daarna gaan we met de camper van Ab naar Malborg het grootste kasteel van Europa bekijken. Het kasteel is heel groot en heeft mooie zalen met allerlei items, geweren, beelden, renovatie enz. Het kasteel is in 1945 voor meer dan 50% beschadigd. Daarna weer helemaal opgeknapt. We scoren 10 fotos van madonnas voor ons fotoboek.

Na 3 uur hebben we het meeste bekeken en rijden terug. Het begint te regenen.
Parkeerplaats vlak bij het kasteel:

GPS: N 54.04097, E 19.02970

Maandag 22 aug 200 km Wolfsschanze

Via de snelweg richting Warchau gereden. Daarna richting het Oosten. Via een binnenweg komen bij Reszel. Daar staat een barokkloosterkerk die beroemd is door een orgel uit 1721 met een mechanisme waarbij beelden gaan bewegen. Net als we binnen zijn begint het orgel te spelen. Daarna rijden we door naar de Wolfsschanze. Een bunkercomplex waar op 20 juli 1944 een aanslag is gepleegd op Hitler. Er is ook een camperplek, maar die vinden we niet aantrekkelijk. We rijden naar Giżycko waar een plek bij de haven is. Ook die vinden we niks. Uiteindelijk vinden we aan de andere kant van de stad een plek bij een ander haventje. Het is ondertussen 20 uur.
Swieta Lipka GPS: N 54.02529° E 21.21631° 
Wolfsschanze GPS: N 54.08001° E 21.49307°

Litouwen
Dinsdag 23 aug 300 km 1600 km totaal.

Het is een mistige morgen. Als we weg rijden komt de zon door. We gaan op weg naar Vilnius in Litouwen. De klok gaat een uurtje vooruit. We rijden over de A5 via Kaunas naar Vilius. Het landschap is vrij vlak. Veel landbouw en veeteelt. In Vilnius vinden we een prima stadscamping voor 21 euro per dag. Er is prima wifi, dus we appen onze dochter Annet in Indonesie. Na een biertje buiten eten we karbonades met sla. Jip verkent de camping.

Woensdag 24 aug Vilnius

Meteen alles in de wasmachine gedaan. Het is zonnig dus het droogt snel. Om 11 uur naar de stad gefietst. Even zoeken naar de juiste route. Uiteindelijk komen we bij de kathedraal terecht. Om de hoek is een militair kapel aan het spelen. De premier komt de leden van de paralympicks begroeten. Een zanger zingt een nummer. We bekijken de kathedraal en fietsen daarna naar de universiteit. Daar is een boekenshop met hele mooie plafonds. (foto)We bekijken nog wat andere gebouwen en doen een drankje. Een meisje speelt op de hoek op een harp. We fietsen terug, douchen en eten beef changhai. Er zijn veel campers bij gekomen dus Jip beperkt zijn looprondje.

Donderdag 25 aug Vilnius

Annet vliegt weer terug en heeft een lange vlucht. Wij gaan weer op de fiets naar de Vilnius. We rijden nu door het park naar de poort van de dagenraad. Onderweg komen we een Grieks orthodoxe kerk tegen en een overdekte markt. We kopen broodjes en eten die later op. Daarna bezoeken we een Russisch orthodoxe kerk met drie martelaren en de poort van de dagenraad. We drinken wat op een terras en rijden daarna naar huis. Even relaxen in de zon. Nog een wasje draaien en vissen op de bbq doen.

Vrijdag 26 aug 200 km Trakai , 2000 km totaal.

We rijden naar Trakai voor het waterkasteel. Parkeren bij een woonhuis voor 5 euro en bezoeken het kasteel dat helemaal herbouwd is na 1945. Na een broodje rijden we naar het Noorden richting Riga. Uiteindelijk vinden we een camperplek bij een Nederlander in Pasiesmeniai.


Zaterdag 27 aug

We blijven hier nog een dag. De dames zoeken de plaatselijke winkel op. De heren lopen een rondje om het meer. We besluiten de bbq te gebruiken en dat vereist enige voorbereiding. De eigenaresse laat ons hun andere huis zien. Een oude boerderij met een aantal schuren met een ouderwetse Finse sauna, heel apart. Met een paar geplukte appels fietsen we terug.

Letland

Zondag 28 aug 100 km kasteel Rundales

We rijden van Pasiesmeniai. naar Riga over de Baltische weg de A10. Bij Bauska buigen we even af om het mooie kasteel Rundales te bezoeken. Het kasteel van de minnaar van Catherina de Grote.

We doen een broodje en rijden het laatste stukje. De havencamperplek is wat kaal. Er staat een Australier op een motor. Hij is van Wladivostok naar hier gereden. De City camping is iets netter en lijkt ons de beste. Er vlak bij is een grote supermarkt. 's Avonds laat de lucht zien dat het weer gaat veranderen.

Maandag 29 augustus Riga

Het zonnetje is er toch weer. We fietsen over de brug naar Riga. Daarna rechtsaf de oude stad in. Blien is jarig,  dus we doen eerst een koffie met gebak op het domplein. Daarna bezoeken we de Domkerk. Die heeft het grootste orgel ter wereld met 6718 pijpen. We passeren het huis van de katten. De St Pieterskerk is dicht die bewaren we tot morgen. Het bezettingsmuseum wordt gerenoveerd. Bij de Swedish Gate is een plechtigheid aan de gang. Het wordt warm dus we keren terug, doen nog wat boodschappen en relaxen bij de camper. Om 6 uur keren we terug in de stad en eten bij een leuke tent met spareribs.

Het huis met de Katten staat in de Meistarustraat. De eigenaar van dit huis was het lidmaatschap van het Grote Gilde ertegenover geweigerd, omdat hij Let was (alleen Duitsers konden lid worden van het gilde). Daarop liet hij een beeldhouwer katten maken met de staart omhoog. Die beelden werden op het huis geplaatst met hun achterwerk naar het gilde. Dat gilde nam het niet en spande een rechtszaak aan. Het gilde won, de katten moesten worden gedraaid.(foto)

Dinsdag 30 aug Riga

We rijden weer over de brug naar het jugendstil gedeelte. Een aardige man rijdt voor ons en brengt ons bij de juiste straat. Mooie gebouwen met mooie gevels. Daarna rijden we dwars door de stad naar de markthallen, passeren het vrijheidsmonument met 2 soldaten er voor. Het begint te regenen. We lopen wat door de hallen, drinken koffie en koek voor €2,50. Daarna bezoeken we nog de St Pieterskerk en keren terug naar de camper.

Woensdag 31 aug. 240 km Pardu

Het openlucht museum is moeilijk te vinden dus rijden we maar door. Koffie drinken we naast een begraafplaats. Een broodje gegeten aan de Oostzee. We passeren de grens met Estland. Het is een en al bos en lijkt veel op Zweden. De prijzen zijn meteen ook hoger. Diesel kost hier 1,07 ipv 0,97. Bij Pardu vinden we een prima camperplek voor 22 euro,  camping Kose en staan pal aan de rivier Pardu die even later in de Oostzee stroomt. We verkennen het stadje. Een nieuw groot winkelcentrum met verschillende winkelcentra staat er.

Estland

Donderdag 1 sep Pardu

Het is een beetje somber weer. Het wordt een relaxochtend met een wasje. Om 13.30 trekken we de stad in. Even zoeken naar de juiste kerk. We vinden de toerist info en een Russisch ortodoxe kerk. Ze vragen 2 euro voor fotos nemen. Ik snap nu waarom de daken van goud zijn. Dit dak is echter groen. Daarna lopen we naar de dagenraad poort. Er zijn diverse winkeltjes. In een wolwinkeltje scoort Wil stof voor kussens voor de bank. In een kunstenaars atelier zien we gevilte pannenlappen. Uiteindelijk drinken we wat bij een cafe. De kinderen die netjes gekleed door de stad lopen hebben hun eerste dag op het vervolgonderwijs. Zo kan je ook op school beginnen. Terug bij de camping bakken we de vissen en krijgen we patat van de camping keuken. Een geslaagde dag.

Vrijdag 2 sep 100 km Haapsalu

Het is wisselend bewolkt, maar wel met een zonnetje. We rijden van Parnu naar Haapsalu. De weg is wat saai. Veel bos met af en toe een huisje, boerderij of dorp. In Haapsalu staan we op een eenvoudige camping. De eigenaar is afwezig. We gaan op de fiets het stadje in. Eerst rijden we langs het spoorwegmuseum. Enkele locs en stoomlocs staan op de rails. Het station ging in 1955 dicht.  We bekijken het kasteel. Het is dicht want ze zijn op excursie. Daarna rijden we naar het water waar een bankje staat waarop Tsajkovski in 1867 gewerkt heeft aan een opera. Achter het bankje klinkt zijn muziek

Zaterdag 3 sep 100 km Tallinn 2500km totaal

Jip vindt dit een geweldige plek. Hij wil er meteen uit en inspecteert het bos. We nemen de kustweg. Onderweg komen we bij Padise een klooster tegen. Het begint te regenen, dus we nemen de kortste route naar Tallinn. De eerste camperplek is niet beschikbaar dus gaan we bij de haven staan voor 20 euro. Wat veel voor deze plek. De douche kost 2 euro, dus douchen we maar thuis.

Zondag 4 sep Tallinn

We rijden op de fiets naar de stad. Langs het water recht door komen we uit bij de Virupoort. Langs de oude stadmuur zijn veel stalletjes. Wil koopt wol voor haar viltwerk en scoort een muts voor Annet. We lopen door de St Catherinapassage. Een middeleeuwse overkapte doorgang. Onderweg passeren we oude grafstenen. We bezoeken de Dominicanenklooster in 1246 gesticht. Op het Raad huisplein is het heel druk, omdat in de haven een cruiseschip ligt. Koffie is er duur, dus we zoeken een zijstraatje op. Ab en Ed gaan daarna naar het fotomuseumen Wil en Blien gaan naar de Nigulistekerk. Daarna gaan we lunchen in een middeleeuws café. In het Gemeentemuseum bekijken we de geschiedenis van Estland. De Raadhuisapotheek is dicht dus zoeken we de fietsen weer op. We eten nog at kaasjes en kijken naar Rutte die bij zomergasten is

Maandag 5 sep Tallinn

We fietsen weer naar de stad. Het is bewolkt, maar de zon komt snel. We gaan naar een ander gedeelte van de stad, Toompea. Het Alexander Nevskikathedraal van 1900 is een trekpleister. De Russisch orthodoxe kerk is mooi. Daarna gaan we naar de Mariakathedraal, de oudste kerk van Estland. Tijd voor koffie in een Italiaans café. Vandaar staan we op een uitkijkplatform waarvan we een mooi uitzicht hebben over de stad. Terug naar het café voor de lunch. Er is nog een tafeltje over. Langs enkele Poorttorens lopen we terug naar de fietsen. Nog even boodschappen doen en verse sushi scoren. We douchen weer in de camper en Wil vilt haar eerste pan onderzetter.

Dinsdag 6 sep 130 km

Nog even langs de Selver supermarkt. Nog nooit zo'n grote gezien. Daarna richting Narva,  de Russische grens. Bij Jagala bekijken we een grote waterval, 50 meter breed en 8 meter hoog. De grootste van Estland. Over de snelweg E20 rijden we verder. Bij Meroja vinden we een prima camping. Drie jaar oud en van alle gemakken voorzien. We vullen meteen de wasmachine en droger en zitten lekker in het zonnetje langs de Finse golf. Morgen gaan we een grote mijn bezoeken.

GPS camping: N 59.42975,  E 26.95582

Woensdag 7 sep

Het water is wat fris. Campingeigenaar heeft bij de mijn vier plekken gereserveerd om 2 uur. We rijden er naar toe met de camper van Ab. De gids spreekt alleen Ests, maar gelukkig zijn er audioguides in het Engels en een bezoeker vertaalt af en toe wat. In warme jassen en met een veiligheidshelm gaan we verder. We rijden met een mijntreintje naar 7 meter diepte en lopen door wat gangen. Af en toe uitleg over de manier waarop het gesteente werd gewonnen. De getoonde machines werken ook nog. Daarna bekijken we het gebouw waar het gesteente kleiner werd gemakt en werd gesorteerd hoofdzakelijk door vrouwen. We rijden om 4 uur terug

Donderdag 8 sep Peipsimeer , 110 km

We betalen de prima camping en rijden langs het Peipsimeer naar Kallaste. We zoeken een supermarkt en dat is lastig uitleggen in deze taal. Eindelijk vinden we hem. Daarna nog 3 km verder naar Pusi waar een camping aan het meer ligt, de Willipu camping.  We krijgen appels en maken appelmoes. Het is stralend weer.

Vrijdag 9 sep

Het is weer stralend weer. We rijden 30 km verder naar een aantal dorpen waar oud-gelovigen wonen. Daar wonen Russische vluchtelingen die de Tjaar niet wilden erkennen. Ze verkopen gerookte vis en veel uien. We kopen uien en tuinbonen en fietsen door een aantal dorpjes heen. (7km). Daarna rijden we tot onder Tartu en stoppen bij de camping Salama met sauna in het bos.


Zaterdag 10 sep Letland, 130 km 3000 km totaal

We verlaten Estland weer. We rijden bij Luhama dicht langs de grens met Rusland. Bij Misso een stop voor koffie. Daarna langs de grens naar beneden tot een camperplek bij Baka. Het grootste meer van Letland bij Rezekne. Er zijn veel muggen hier. We bbq'n worstjes en genieten van een mooie ondergaande zon.

Zondag 11 sep Rezekne, 90 km op scooter

Het is weer mooi weer. We pakken de scooter en rijden over een hobbelige weg naar Rezekne. Het is een Russisch aandoende stad met dito kerk. We lopen wat rond. Het enige belangrijke is een standbeeld. Er is geen terras te bekennen, dus kopen we brood en salami in de supermarkt en nestelen ons naast wat Russen in het park. Daarna rijden  we terug.

Maandag 12 sep 240 km

We zijn vroeg wakker want Jip had het op zijn heupen. We rijden over Daugavpils naar Ignalina. Daar is een nationaal park met veel meren en bos. Geen wasmachine deze keer dus Wil doet alles met de hand. Dure camping van 20 euro. Langs het meer zijn gratis campingplekken. Morgen maar eens daar gaan kijken en met de kano het meer op.

Dinsdag 13 sep Kaunas, 120 km

Het is somber weer en fris. We cancelen de kanotocht en rijden door naar Kaunas. Na een mooie binnenweg komen we op d A6. In Kaunas vinden we al snel de City camping net over de brug. Prima sanitair en wifi. Er is een wasmachine dus we kunnen morgen de lakens wassen. Van de drukke weg hebben we weinig last. Het is 30 graden in Nederland.

Woensdag 14 sep, Kaunas

Het is weer mooi weer. Om 10.30 gaan we op de fiets langs de rivier naar de oude stad. Over de brug zien we meteen het kasteel. Er zijn wat Noren op de motor. In de vitrine ligt een koperen armband. Hij heeft dezelfde gevonden in zijn eigen tuin. Waar zijn die Vikingen helemaal geweest. We lopen naar de St Joriskerk, een beetje vervallen door Napoleon en WO2. Daarna fietsen we naar het raadhuisplein. We bekijken de Drie-eenheidkerk uit 1620. Heel mooi van binnen. En het apothekersmuseum met allerlei instrumenten. Tijd voor de lunch. We fietsen naar het duivelsmuseum en bekijken allerlei duivelsvormen inclusief Hitler. Terug naar de camping, het is 5 uur. We relaxen wat,  bekijken het waterconcert op het meer en gaan op tijd naar bed

 

Polen

Donderdag 15 sep 300 km 4000 km totaal.

We steken de brug weer over en rijden over A5 naar de grens met Polen. Bij Suwalki doen we boodschappen, eten wat en rijden door via Balystok naar Bialowieza, dicht langs de grens met Wit Rusland. Veel vrachtverkeer en snelle inhaleren. Om 5 uur zijn we op de camping. Het was een lange rit. Het is vroeg donker,  want het is 1 uur vroeger hier.

Vrijdag 16 sep, Bialowieza

Een koud nachtje. Jip slaapt op bed, maar de zon laat zich weer zien.

We boeken een bezoek met de gids door het bos. Het traject is 7 km in 3 uur. We lopen eerst door een Engels park. Daarna door het oerbos. Het bos bevat verschillende oude eiken van 450 jaar oud. Er leven ook bizons. In 1919 werd de laatste gedood. Daarna werden bizons geherintroduceerd. Er leven nu 520 bizons in het park. We zien een vos en een eekhoorn en horen bronstige herten ver in het bos Daarna doen we en glaasje bij het terras en fietsen terug.

Zaterdag 17 sep, Bialowieza

Om 11 uur naar het natuurpark gefietst met verschillende dieren. Bizons, nu 600, maar in 1919 uitgeroeid. Herten, wolven, wilde katten enz. In de lucht een grijze adelaar.

's Middags fietsen we naar het dorp. De dames bezoeken het buitenmuseum en de heren maken een fietsrondje. We komen langs het oude station met een paar stoomlocomotieven. Het station in verbouwd tot een restaurant. In de oude rijtuigen kun je overnachten voor 100 euro per nacht. Heel apart.

We zitten nog even in de zon en trekken ons terug in de camper.

Zondag 18 sep 300 km

Nog steeds een zonnetje. We vertrekken naar Lublin. Nog even wat wijn scoren in de buurtsuper en dan op weg. Onderweg een broodje bij een benzinestation. Lublin is een drukke stad. Niet erg aantrekkelijk. De camperplek is ook niks. De camping bestaat niet meer, dus we zoeken een alternatief. In Kazimiera moet een camperplek zijn. Over zeer hobbelige wegen bereiken we om 17.30 uiteindelijk de plek, Grzegorz Pielak bij het stadje Kaimierz Dolny. Het is prima en de douche is lekker warm. We gaan hier even uitzakken.

Maandag 19 sep, Kazimiera

Het is bewolkt en een beetje fris. We doen nog een wasje en lopen daarna langs de rivier de Wisla naar Kazimierz. Bij het stadsplein Rynek is het lekker druk. Er staan wat mooie panden. Vlak voor de parochiekerk staat een standbeeld van een geluks hond. Vroeger was er een hond die de rivier over zwom om zich door de toeristen te laten verwennen. Vanaf de kerk lopen we een steile heuvel op naar de drie kruizen met een mooi uitzicht. Daarna langs het kasteel en de toren. Terug naar het plein voor een drankje. Om de hoek is een oude synagoge. We lopen terug en de dames scoren nog een paar warme pantoffels. De was is ondertussen droog.

Dinsdag 20 sep 100 km van Kazimierz naar Sandomierz

Langs veel fruittuinen en de rivier de Wisla naar Sandomierz gereden. Camper op de camping gezet en de stad ingelopen. Maar eerst nog even naar de troonrede gekeken.

De stad heeft een ondergronds gangenstelsel. Dat verbond de huizen en de winkels met elkaar om de handelswaar te beschermen voor de Tartaarse en Zweedse invasies. De gids studeert Italiaans maar doet de ronde in het Engels. Wil leert haar wat woordjes bij. Daarna de Maria Geboorte Kathedraal bekeken uit 1360. De altaren zijn van marmer en aan de muren hangen realistische schilderijen die verschillende gewelddadige scenes van de dood weergeven. In een winkels kopen we wat sieraden van gestreepte vuursteen dat alleen in dit gebied wordt gevonden. We lopen langs de Opatowpoort die Kazimierz de grote in de 14e eeuw werd gebouwd. Terug naar de camper voor een lekkere douche. Het begint een beetje te regenen.

Woensdag 21 sep 165 km gereden naar Krakau

Eerst tanken we nog wat gas bij. De eerste pomp wil niks geven, dus zoeken we een pomp op waar het gas apart wordt geleverd. Daar lukt het wel. We verwachten de kachel vaker te gebruiken. Langs veel landbouw gebieden rijden we richting Krakau. Het wordt steeds drukker. In de stad veel file. Uiteindelijk belanden we op bij een camperplek bij een bedrijf Elcamp voor 7.5 euro en zetten de camper op een stukje grasveld voor de showroom. Alles is er behalve een douche. Morgen de stad bezoeken.

 

Donderdag 22 sep, Krakau

Met de fiets naar de stad gereden. We nemen de tweede brug en fietsen zo de oude stad in. Bij een toeristbalie krijgen we info over een bezoek aan de zoutmijn. We moeten de volgende dag om 9.10 vertrekken. We drinken koffie met een gebakje en lopen door de hallen van het raadhuisgebouw naar de Mariakerk. De kerk heeft een schitterend veelluik van Veit Stoss achter het altaar. 13m breed en 11m hoog. Het grootste dat er bestaat. Het veelluik toont het ontslapen van Maria.

Daarna boeken we een bezoek aan het historisch museum ondergronds. Er is nog tijd voor een beklimming van de klokkentoren en het eten van dumplings. Het museum toont de reaultaten van archeologische vondsten gedaan bij de renovatie van het plein. Heel mooi weer gegeven op de plek waar ze zijn gevonden. Terug naar de camper en vroeg naar bed, want morgen gaan we naar de zoutmijnen.

 

Vrijdag 23 sep Krakau, zoutmijn

We gaan om 8.20 op weg naar de stad. Het is even onduidelijk waar de bus staat. Uiteindelijk vinden we de juiste plek. In een half uurtje rijden we er naar toe. De mijn is sinds 1200 in bedrijf en heeft Polen veel geld opgeleverd. We gaan naar binnen en zakken 384 treden naar beneden, zo'n 100 m onder de grond. Daarna lopen door diverse gangen nog verder naar beneden. We komen in verschillende zalen de ene nog groter dan de ander en voorzien van diverse beeldhouwwerken in zout aan de muur. Uiteindelijk komen we in de grootste zaal en van daaruit stijgen we met een kleine lift in 40 sec weer naar boven. De zon tegemoet, want die schijnt weer lekker. Met de bus gaan we weer terug naar de stad. Het is ondrertussen tegen 2 uur en we zoeken een terras op. Eten een lunch en fietsen terug naar de camper. Om 4 uur zijn we weer thuis. Er zijn wat campers bij gekomen en we hebben in de stad een tocht naar Auswitch geboekt voor zondag. Maar morgen eerst naar de Joodse wijk.

Zaterdag 24 sep, Krakau Joodse wijk

We fietsen om 10.30 weer langs de rivier naar Krakau. Eerst naar het koninklijk slot en de Wawel kathedraal. Er is een toespraak met militairen erbij. Er wordt een gedenkteken gemaakt voor de verzetsmensen uit de oorlog. In de kathedraal kun je over de hoofden lopen. We lopen een rondje over het slot en stappen weer op de fiets naar de joodse wijk.   Vanaf het plein lopen we naar de Sacramentskerk. Er is een dienst en mooie muziek. Tijd voor de lunch. In de Starkabar eten we een prima menu. Aan de muur hangen tekeningen van een Duitse tekenaar. We lopen verder naar de oude Synagoge. Op het plein speelt een klem band. We fietsen terug als er een onweersbui los barst. Als het droog wordt doen we nog wat boodschappen en gaan terug naar de camper.

Zondag 25 september , Auschwitz

Het is een beetje mistig als we op weg gaan naar Auschwitz. We vertrekken in een klein busje met 5 anderen. Het is een uurtje rijden. We worden rond geleid door een jonge vrouw die alles duidelijk uitlegd. We lopen door verschillend barakken met overblijfselen en documenten, foto's uit die gruweltijd. Daarna gaan we naar Birkenau.
Bezoeken het monument en de barak des doods. Zieke en zwakke mensen verbleven hier. Als de barak vol was gingen ze naar de gaskamer. Het is mooi weer, de zon schijnt, maar echt vrolijk worden we er niet van. Wel goed dat we alles gezien hebben. We zijn om 18.30 terug en de zon gaat al onder.


Maandag 26 sep 120 km van Krakau naar Zakopane

Het is mistig. We nemen de rondweg en slaan af naar Zakopane. Een mooie vierbaans weg. Later tweebaans door een Oostenrijks landschap. In Zakopane vinden we camping Listup. Een stevige man, die een beetje Duits spreekt doet onze was en hangt die op. Het beddengoed is net droog voor gebruik. 's Nachts vriest het en Jip zoekt ons bed op. We bellen kleinzoon Stef want die wordt 16. Hoera!

Dinsdag 27 sep 20 km met scooter

We drinken koffie in de zon. Sam is ziek en moet naar de dokter. Campingbaas belt een taxi. Wij gaan op de scooter naar de stad. Er is een grote winkelstraat. Wel druk en toeristisch. Veel eettentjes en kledingswinkels. Sam is ziek door een teek en heeft prikken en een infuus gehad. Morgen weer terug. Clinton heeft tv gesprek met Trump.

Vrijdag 30 sep 550 km

Gereden van Zakopane via Krakow en Katowice, Wroclaw tot net over de grens. Veel mijn bouw bij Katowice. Lekker warm weer, 27 graden. Zelfs de airco even aangezet.

Camperplek bij Forst zonder verdere voorzieningen.

Zaterdag 1 oktober 600 km

Via Berlijn, Magdenburg en Hannover belanden we bij Minden in een grote file. Er is een ongeluk gebeurd. Na een uur door modderen besluiten we van de snelweg af te gaan. Prompt zitten we in een andere file bij wat wegwerkzaamheden. De camperplek bij Minden blijkt tamelijk vol. Er is een oktoberfest in Middeleeuwse sfeer aan de gang. We besluiten naar Lohne te gaan. Daar is een kermis met luide muziek. Het is ondrtussen 19  tuur, dus tijd om wat te gaan eten. We vinden een restaurant Signante van uitstekende kwaliteit. Terug naar de camper en lekker naar bed. Kijken of het lukt met de luide muziek buiten.

Zondag 2 oktober 320 km ruim 6000 km totaal

We gaan op weg voor het laatste stukje. Even tanken bij een Autohof. Later merken we dat het niet veel goedkoper is dan in Nederland. Bij de grens gaan we koffie drinken met een taartje er bij. Bij Hilversum krijgen we te maken met een file en een hevige regenbui. We slaan af naar Almere. Via Lelystad komen we in Enkhuizen en nemen afscheid. Het was een mooie reis.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.