Bijna naar de noordkaap en terug

Zondag 17 mei Neumunster 500 km

Om 11 uur vertrokken nadat we de laatste dingen hadden gepakt en gewassen. Bij Den Oever een kleine file. De brug wordt vernieuwd. We zijn nog nooit verder dan Groningen geweest. Spannend, maar de omgeving is dat niet. Bovendien een slechte weg voor Bremen. Veel vakantieverkeer. In 1 minuut tel ik 5 campers en 1 caravan. Jip houdt zich prima. Hij heeft zijn plek op het bed gevonden. Bij Hamburg zijn ze stevig met de weg bezig. Weer file. We zoeken een camperplek bij Neumunster. Alleen de plek is niet te vinden. We rijden achter een Zweedse camper aan en vinden een camping. De ACSI-kaart geeft weer korting en de zon schijnt, dat is ook nooit weg. We hebben 500 km gereden tot boven Hamburg. Net niet Denemarken gehaald. Dat doen we morgen wel.

Maandag 18 mei Roskilde 400 km

De hele nacht regen gehad. De douches waren koud. Slechte zaak voor 19 euro. Controle bij de grens, maar wij mochten doorrijden. Twee bruggen tussen de eilanden van Denemarken gepasseerd. Die over de Grote Belt was wel de meest indrukwekkende. Een tolbrug voor 27 euro = 360 kronen. Het landschap is een beetje saai en eentonig. Veel landbouw en koolzaadvelden. We gaan na 400 km naar een camerplek bij Roskilde. Even zoeken over een lokale grindweg. De oude man wijst ons een plek naast de schuur en neemt de 50 kronen aan. De regen tikt rustig door. Jip vindt er ook niks aan en wil niet naar buiten. Even later komt er een Duits busje bij. De kaart van de satellietontvanger geactiveerd. Kostte even wat moeite maar het werkt nu. Kunnen we voetbalfinale CHL kijken. Uitzicht vanuit camperplek met graan en gras.

Dinsdag 19 mei Varnamo

Het heeft de hele nacht geregend, maar we staan met de zon op. Na de oude eigenaar gegroet te hebben vertrekken we richting veerboot in Helsingor. De boot vaart naar Helsingborg in Zweden. Twintig minuten voor 100 euro, want we zijn langer dan 6 meter. Langs de snelweg vinden we een supermarkt Maxi. Even boodschappen doen en lekkere koeken kopen. Bij een parking eten we ze op. Nog 150 km tot Varnamo. Daar is een camping. Kan Jip even uitwaaieren. Zweden is rustiger qua verkeer dan Denemarken. Wel eentonig met al die bossen, maar wel goede wegen. En de zon schijnt nog steeds. Het kan niet op. We vinden een mooie plek langs een rivier. Over de brug lopen we even de stad in. Een echt centrum is er niet maar wel een mooie kerk. Camper wordt nog even verplaatst om tv te ontvangen. Dat is niet gelukt. Geen DWDD vanavond, maar wel DVD.

Woensdag 20 mei Stockholm 350 km

Bijna buiten ontbeten in de zon, maar toch nog even te fris. Alles geleegd en weer op weg, naar Stockholm. Nog 350 km, dat moet lukken. De weg is een beetje eentonig. We rijden langs een groot meer, het Vattern meer. Jip heeft een nieuwe plek in het bovenvak gevonden. Via Linkoping waar veel vliegtuigen langs de weg staan zijn we in Stockholm beland. Nergens een bordje met camping maar de Tom Tom brengt ons er keurig naar toe. We hebben een vlak plekje gevonden en een tijdje in de zon gezeten.

Donderdag 21 mei

Jip vond het nodig om ons om 3 uur wakker te maken. Dan gaan hier de vogeltjes fluiten en wordt het licht. Lekker buiten in de zon ontbeten. Daarna richting metro aangegeven met een grote T. Die is 700 meter vanaf de camping bij een winkelcentrum. Bij de ingang staat een mevrouw iets te verkopen. Ze is van de Jehova's en heeft thuis een nest met katten.

Uitgestapt bij het oude stadsgedeelte “GAMLA STAN”. Daar staat het koninklijk paleis. We bekijken de appartementen, de schatkamer en de grote ontvangsthal. Daarna zien we het wisselen van de wacht, met veel show en muziek. Tijd voor koffie en een broodje. In een bistro nuttigen we wat. Langs het water wandelen we naar Kungstradsgarden, sinds 1500 een populaire ontmoetingsplek. Kinderen voeren een stuk op, er zijn diversen workshops oa grafitti en dans. Een oude man wijst ons het monument van Wallenberg die in de oorlog veel joden heeft gered als diplomaat in Hongarije. Daar achter ligt het mooiste metrostation van Stockholm. In het winkelcentrum kopen we nog een biertje van 3.5%. Ze hebben gelukkig wel kattengrit. Thuis doen we de was en nemen een biertje op een mooie zonnige dag. Daarna vroeg naar bed om slaap in te halen.

Vrijdag 22 mei

Na een goede nachtrust met weinig storing van Jip worden we weer wakker met een zonnetje. Het waait, dus ontbijten we binnen. De Franse buurman vindt het leuk dat Jip voor het raam gaat zitten. We lopen langs dezelfde weg naar de metro. We willen met de boot naar het eiland met het Vasa museum. De juffrouw van het ticket-Office zegt dat we goedkoper met ons metrokaartje de tram kunnen nemen. De tram stopt vlakbij het museum. Veel groepen staan al voor de deur. Gelukkig is er een ingang voor solo bezoekers. Het is het drukste museum van Stockholm, maar je kan overal bij. Uitgebreid wordt alles van de Vasa vertoond. Het is gebouwd met veel Nederlandse handwerklieden. Na 1300 meter verging in 1628 het oorlogsschip in de haven. Pas in 1956 wordt het teruggevonden. Na een restoratieperiode van 17 jaar opende het museum in 1990. De kanonnen zijn eerder geborgen en waarschijnlijk de oorzaak van het zinken. Er wordt nog steeds aan de restauratie gewerkt. Tijd om het grote warenhuis NK Nordiska Kompaniet te bezoeken, vergelijkbaar met de Bijenkorf. Veel luxe zaken en restaurants. We scoren een gadget voor Annets nieuwe keuken. Om 3 uur gaan we weer terug naar de camping. Een ANWB-reis is gearriveerd. We zijn niet meer alleen. Jip is gelukkig met zijn nieuwe speelballetje. Ik niet, want ik moet het telkens uit allerlei gleuven opzoeken. Een Heineken van 3,5%. Dat Freddie dat goed vindt! We gaan vanavond voor nr 37 van de afhaal Thai bij de ingang.

Zaterdag 23 mei naar Harnosand 450 km

Bij de winkel verse broodjes gehaald. Na het ontbijt alles gevuld en geloosd. Bij het winkelcentrum wat boodschapjes gehaald oa kattengrit voor Jip. Daarna op weg naar Harnosand, 450 km naar het Noorden. De snelweg verandert in een driebaansweg en daarna in een tweebaansweg. Het landschap is wat eentonig. Bossen en af en toe groene velden met koeien of landbouwgewassen. Soms rijd je langs het water en zijn er mooie camperplekken. Even stoppen om Jip wat te laten eten en naar de bak te gaan. En wij nemen koffie met een koekje. De camperplek in Harnosand is bij de haven en helemaal leeg. Later komt er een Duits busje bij. Even de lege stad ingelopen. Het waait stevig en er valt af en toe een bui. We zijn 2000 km van huis.

Zondag 24 mei Gammetstad 460 km

Vroeg op omdat Jip ons wakker maakte en omdat de zon lekker stond te schijnen. Op een bankje langs de haven in de zon ontbeten. De buren zwaaien ons uit. Later op de dag halen ze ons weer in. Op weg naar Gammelstad, het dorp met de kerkhuisjes. We rijden nog steeds langs de Botnische golf omhoog over de E5. Langs de hoge kusten, mooi met strandjes en leuke camperplekjes. Maar wij moeten door, 460 km ver. We drinken koffie bij een strandcamping en Jip wil zelfs even naar buiten. Tanken kan op veel plaatsen met een geldautomaat. Alleen krijg je dan niet meer dan 30 liter. Geen volle tank dus. Ook geen Moose gezien. Wel veel bordjes met: pas op, overstekende elanden. Ze hebben nog geen zin vandaag. Veel auto's met grote schijnwerpers of metalen rekken. Allemaal voor de overstekende elanden. In Gammelstad is een uitvoering van een mannenkoor. Dat moeten we zien. De kerk zit vol en de uitvoering is mooi. Het koor bestaat al 110 jaar, en zingt steeds in dezelfde kerk. We mailen de foto's later naar de presentator. Het is bijna 11 uur en de zon gaat niet onder.

Voordeel : de accu's blijven vol, de kachel hoeft niet aan en je bent vroeg wakker.

Maandag 25 mei Mokkjokk 160 km

De weg voor ons krijgt een stukje nieuw asfalt. Dus om 6.30 melden de bouwvakkers zich. Even later staan we op. Om 9 uur rijden we weg, het binnenland in op weg naar Mokkjokk. De hoofdstad van de Samis oftewel de Lappen. Langs de weg af en toe een rood houten huis met van alles er omheen. Oude auto's en wat bouwrommel. Langs de rivier ligt nog een dikke laag ijs. In Mokkjokk doen we boodschappen in de Coop. Even voorbij het dorp is een camping van een Nederlander. Hij wacht ons op. We doen de was en Jip verkent de omgeving. Oppassen want de honden lopen los. Verwarming en warm water worden opgewekt door een houtvezelkachel. Die brandt continu door. In zomer zachtjes en in de winter wat harder. Iets verderop is een rendierkudde. We gaan ze morgen opzoeken. Aan de overkant woont een sleehondeneigenaar met 50 honden. Je hoort ze af en toe. We moeten op de grindweg blijven want de sneeuw is net weg en het gras is nog te zacht.

Dinsdag 26 mei

Deze camping heeft een lekkere douche zonder stopknop maar wel een gezamenlijk kleedhok. Komt door de sauna zeker. Na het ontbijt lopen we door het bos naar Jokkmokk. De campingbeheerder checkt nog even of Jip een wormenkuur moet hebben. Anders krijgen we problemen in Noorwegen. Mijn schoenen zijn niet waterdicht. Bij de sportwinkel vinden we wel waterdichte. Het Ajtte Samimuseum is aan het eind van het dorp. We bekijken de verschillende zalen die de geschiedenis uitbeelden van het Samivolk. Hun land Sapmi strekt zich uit van Noorwegen over Zweden, Finland naar Noord Rusland. Er wonen 20.000 Sami in Zweden. Ze wonen niet meer in een goahti of samitent. Ze volgen nu hun vrij rondlopende rendierkuddes met motor of sneeuwscooter. Nieuwe kalveren worden geoormerkt. Langs de weg komen we een paar loslopende rendieren tegen. Volgens de verkoper is dit niet normaal, want ze horen in het bos. Na een koffie in de plaatselijke bar lopen we weer langs het wandelpad door het bos terug. Koffie kopen gaat als volgt. Je betaalt, gaat naar de koffiehoek en schenkt zoveel kopjes in als je op kunt. Jip ontsnapt bij terugkomst meteen uit de camper, maar is gemakkelijk te pakken. Hij hoeft geen wormenkuur volgens de dierenarts.

Woensdag 27 mei Kiruna 216 km

Het regent en dat doet het de hele dag. Even met internet de schorsing van de Morris regelen. Daarna boodschappen gedaan en wat cadeautjes gekocht. Dankzij de tomtom vinden we een zilversmid die aparte dingen maakt. We kopen twee dingen voor thuis. In de stad zien we de rendieren weer lopen. Ze hebben nog niet alle grasveldjes gehad. We gaan op weg naar Kiruna. De regen tikt vrolijk verder. Er is weinig aan zo. De toppen liggen nog vol sneeuw en ook de meren zijn nog bedekt met ijs. Het is duidelijk kouder hier. We zoeken een camperplek bij een meer, maar de coordinaten kloppen niet. Bij de info in Kiruna horen we dat het bezoek aan de kopermijn pas op zaterdag is. Daar gaan we niet op wachten. We tuffen door naar de eerste camperplek na Kiruna. Er staat 1 camper, een Noor. Misschien is hij op weg naar huis. Een biertje en een kaasje en het is weer goed. Ook Jip vindt het goed zo. Geen satellietontvangst in het hoge noorden. We draaien een sf-film, Interstellar. We begrijpen er niet veel van. Het gaat over zwarte en wormgaten in het heelal. Als je daardoor gaat is elk uur 7 jaar. Je komt dan jonger terug van je ruimtereis dan je kinderen. Apart.

Donderdag 28 mei Lodingen 285 km

Als we opstaan is de regen gestopt. Het is buiten 5 graden. Er zijn een paar campers bijgekomen. Even verderop is een toilet. We douchen in de camper en gaan op weg naar de Lofoten. Vlak voor de grens tanken we nog even, want we denken dat het in Noorwegen duurder is. Het blijkt een vergissing. We hebben de koers niet goed uitgerekend. We rijden langs grote hopen sneeuw en bevroren meren. Hebben we wel genoeg warme kleren mee? Over een hoge brug komen we op de eilanden van de Lofoten. We volgen een mooie weg langs het water. Bij Lodingen gaan we info verzamelen over de veerboot naar Bognes voor later. Geen info beschikbaar. Je rijdt de boot op en betaalt ter plekke. De jongen van de Spar zegt dat het ongeveer 250 kronen kost. We zullen het later wel zien. Langs de haven is een camperplek voor 17 euro. Nieuwe douches in een nieuw gebouw. Je moet een ingevulde envelop met geld in een bus doen. We parkeren met uitzicht op de fjord waar de veerboot herhaaldelijk langs vaart. Even een biertje halen bij de Spar. Kijk de Noren serveren een gewoon biertje met 4.7% . Niet zo'n flauwe als in Zweden. Naast de Spar is een winkel voor wijn. Dat komt misschien later nog van pas.

Vrijdag 29 mei Andenes

Feest, we zijn 46 jaar getrouwd. Om 7 uur zijn we wakker, de zon is een beetje zichtbaar. Tijd voor een mooie dag. Meteen samen douchen in het mooie douchegebouw. We vinden 17 euro genoeg en betalen niet nog eens apart voor het douchen. Na het ontbijt met een gebakken ei rijden we richting Andenes. Het wordt mooi weer en de route is fabuleus. Mooie bergen en meren. Het gaat niet snel want in alle dorpen moet je 60 rijden. In Andenes bekijken we de camping. Kaal terrein, maar wel info over de walvistocht. Bij het vvv kunnen ze nog net een trip voor ons boeken. Wanneer we de boot oplopen wordt gelijk het touw los gegooid en varen we weg. Het is een pittig zeetje. De boot gaat flink heen en weer. We komen eerst een schooltje grienden tegen. Niet echt spectaculair. Een stukje verder meldt zich de eerste walvis. Hij haalt een tijdje adem en duikt met vin omhoog naar beneden. Daarna zien we nog een tweede. Het begint steviger te waaien. De schipper besluit terug te varen. Met een kop soep worden we een beetje opgewarmd. Terug rijden we eerst langs de camping om water te tanken. Daarna vinden we een vrije plek bij Anes, 20 km zuidelijker. We eten Chinese kip vandaag en die is super gelukt. Om 11 uur schijnt de zon nog steeds naar binnen. Het wordt niet meer donker vandaag.

Zaterdag 31 mei Svolvaer 160 km

Na het ontbijt en een douche in de camper weggereden. We rijden op de Lofoten en gaan richting Svolvaer. Zo'n 160 km verder. Het rijden gaat niet snel. Je ziet telkens mooie vergezichten en die zet je dan op de plaat. Af en toe een klein drupje op de voorruit. We passeren veel tunnels. Sommige wel 6 km lang. In Svolvaer stoppen we bij een winkelcentrum en doen wat inkopen. Daarna naar de haven want daar is de Info. Helaas die is net dicht. Op het plein staat een verkoper van kleding. We vinden een cadeautje voor Stef. De camping vinden we te duur, 27 euro. We vinden zo gauw geen vrije plek, dus gaan we op een camping aan het water staan ongeveer 20 km zuidelijk. Even alle mails lezen met de WIFI en dan buiten in de zon eten. Volgens het weerbericht is het morgen nog warmer, wel 17 graden.

Zondag 1 juli Svolvaer

We worden wakker met een stralende zon. Dus gaan we maar buiten ontbijten. Het is inderdaad 17 graden, nog niet meegemaakt hier. We besluiten nog 1 dag te blijven. Op de scooter rijden we langs de receptie. De man bij de receptie, een Indiër, staat te spelen op een longlake, een soort kleine harp. Die is niet te koop. Een oude Noor uit het Noorden maakt ze nog. Het is behoorlijk fris op de scooter. We lopen langs de haven en zien gedroogde vissen op rekken. Dat is een oude traditie op de Lofoten. De supermarkt is dicht en het begint te druppen. Dus rijden we maar weer terug naar de camping, 20 km ten zuiden van Svolvaer. De veerboot naar de overkant vaart nog niet. We moeten terug naar Lodingen voor de overtocht naar het vasteland. Op naar de warmte in het zuiden van Noorwegen. Terug op de camping hebben we nog tijd genoeg om de was te doen (denken we). Na 2 uur wachten kunnen we bij de machine. Ondertussen is het stevig gaan regenen. De wasmachine doet er 2 uur over. De droger is van niet al te beste kwaliteit dus gebruiken we de haardroger als alternatief. Om 11 uur 's avonds is het bed weer slaapklaar. Ondertussen is het weer opgeklaard. Even wat foto's gemaakt van het water en de bijzondere lucht.

Maandag 2 juni

Inderdaad verschijnt er weer een zonnetje. Alles geleegd en gevuld. De buurman krijgt bezoek. Hij stopt zijn gevangen vis in een vriezer en liefhebbers komen vis bij hem kopen. Hij heeft 120 kg ingevroren vis paraat. We gaan op weg naar Lodingen. Nog even boodschappen doen in Svolvaer. We kunnen de juiste wol niet vinden. Net voor onze neus gaat de veerboot weg. De volgende arriveert een uurtje later. Voor 500 kronen zijn we in 1 uur varen aan de overkant. Jip moet even alleen blijven. We vinden na 25 km een vrije plek aan een meer bij Vang. Wel langs de weg,  maar dat maakt niet uit. Jip gaat een uurtje naar buiten. Nog niet zo lang buiten geweest.

Dinsdag 3 juni Moi I Rana

De hele nacht regen. Om 7 uur opgestaan. Je wordt vroeg wakker in het hoge noorden. Het is een beetje spannend om op de weg te komen. Je kunt namelijk slecht zien of er een auto aankomt. Maar alles gaat goed. We passeren heel veel tunnels. Pas na Fauske wordt het droog. In dezelfde plaats is een lpg-station. Met een volle fles rijden we langs een rivier totdat we beginnen te stijgen. Uiteindelijk rijden we in de sneeuw en passeren het teken dat de poolcirkel markeert. Er staan veel auto's en campers op deze plek. Daarna zakken we de 650 m hoge berg af tot we in Mo I Rana een camping vinden. Op de P daarvoor mocht je niet kamperen. We bekijken de waterval en nuttigen in de stralend zon een kaasje en een wijntje.

Woensdag 4 juni

In de zon ontbeten. Daarna op weg naar Mosjoen. Dat moet een dorp zijn met oude houten huisjes uit 1800. Het ziet er inderdaad authentiek uit. In een oud cafe wat koffie gedronken. Café hangt vol met oude attributen. Om de hoek is een winkelcentrum. Dus snel nog wat boodschappen en wijn ingekocht. Wijn kost 40 euro voor 3 liter. Dus nu wat zuiniger zijn. We rijden door naar Trondheim. We rijden langs een rivier de Namsen. Hierin zijn bij watervallen een aantal stroomturbines geplaatst. Deze levert 250 miljoen Kwatt,  genoeg voor 10.000 huishoudens. Bijna gratis,  want het water valt zomaar naar beneden. Ondertussen is het weer gaan regenen. Juni is de droogste maand van Noorwegen zeggen ze. Wij geloven het niet meer. We overnachten op een picknickplek waar ze de borden dat het niet mag zijn vergeten neer te zetten. Er staat een nieuw geplaatste wc. Die is heel netjes uitgevoerd, met wastafel en handendroger, alles in roestvrij staal. Straks eens  kijken of we hier tv kunnen ontvangen. Uitzicht uit het raam op de rivier.

Donderdag 5 juni Oppdal

Het heeft de hele nacht geregend en het blijft regenen. We worden om 5 uur wakker. We gaan meteen douchen. Om half zeven ontbijten we op een plek iets verderop. Dan rijden we door naar Streinkjer. Daar in de buurt moeten rotstekeningen zijn van 5000 jaar geleden. We doen eerst wat boodschappen. Daarna rijden we een B-weg op naar Hammer. Geen bordjes te zien. Aan het eind van de weg een grote rotspartij. Opeens zien we krassen er op. Dat zal het zijn. We rijden door naar Trondheim. Het blijft regenen dus we rijden maar door. Daarna wordt het droger. De zon komt. In Oppdal zoeken we een camping. We vinden een Acsi camping lekker rustig aan een beekje. We doen de was en die is snel droog in de wind.

Morgen op weg naar de grootste gletsjer van Europa. Met dit weer is die niet geslonken.

TIP: Onze tandenborstel wil niet meer opladen. Even op internet gekeken wat het probleem kan zijn. Via een filmpje slopen we hem open. De batterij is zichtbaar. Die zullen we thuis vervangen. Ik wist niet dat zo'n ding zo gemakkelijk te slopen was.
Vrijdag 6 juni Geiranger

Ondanks de langs rijdende goederentreinen lekker geslapen. Na een hete douche op weg naar Geiranger. Dat moet een hele mooie fjord zijn. Eerst even boodschappen gedaan in Dombas. Wil koopt een stuk vis op aanraden van een hulpvaardige Noor. Doorgereden naar Lom. In de mooie staafkerk uit 1850 is net een begrafenis aan de gang. We maken alleen plaatjes van buiten. We rijden een tijd langs de rivier de Otta. Opeens gaat de weg omhoog. We rijden weer tussen de sneeuwhopen. Het is rechtsaf naar Geiranger. De sneeuw langs de weg wordt net zo hoog als de camper. We komen in een file terecht. Een lawine heeft de weg geblokkeerd. Een Italiaanse komt langs en zegt dat de weg over een half uur weer vrij is. Na vele haarspeldbochten en een mooi uitkijkpunt komen we in het dorp terecht. De camping staat vol Nederlanders. Die hebben vast allemaal het verhaal in de NKC gelezen. Even een troll gekocht langs de haven waar een groot Italiaans cruiseschip ligt afgemeerd. De passagiers gaan net aan boord. We gaan terug naar de camper. Eens kijken hoe de vis smaakt.

Zaterdag 7 juni

's Nachts begint het vrolijke getik weer, regen. We worden vroeg wakker om 6 uur. Om  7 uur staan we onder de douche. Na het ontbijt rijden we weg. De steile Geiranger weer op. Heel veel haarspeldbochten brengen ons boven. Daarna volgt een weg met veel donkere tunnels naar Stryn. We doen wat boodschappen. Er is een motorshow. Het is heel druk met allerlei mensen die gezien willen worden. We slaan de show over en gaan op weg naar de grootste gletsjer van Europa. Na een smalle weg bij Olden om een meer heen komen we bij een camping aan het eind van het dal. We lopen het steile pad naar de Briksdalbreen gletsjer. Wil leent een paar wandelstokken bij de mevrouw van de camping. Dat is maar goed ook want sommige stukken zijn bijzonder steil. De Japanners laten zich gemotoriseerd vervoeren. De gletsjer trekt zich al aardig terug,  maar is nog steeds imposant. In de regen lopen we terug.

Uitzicht vanuit de camper het dal in.

Zondag 7 juni Laerdal

Het heeft weer eens de hele nacht geregend. In de regen lopen we naar de douche. We hebben wel lekker uitgeslapen. We rijden pas om 11 uur weg, nadat de campingmevrouw nog het NKC-stukje over haar camping heeft gezien. De regen houdt langzaam op. De eerste bussen met Japanners rijden al de helling op. Wij gaan de andere kant op. We rijden als het ware om de gletsjer heen naar Sodndal. Bij Kaupanger bekijken we de oude stavkyrke. Hij is jammer genoeg dicht. Pas later lezen we dat je bij het cafe de toegang kunt regelen. Via 7 km lange tunnels en een veerboot komen we in Laerdal aan. We gaan op de camping staan en doen de was. Morgen gaan we de kerk in Borgund bekijken. Dat is de oudste. Daarna gaan we naar Flam met een trein de berg op.

Maandag 8 juni Flamm

We worden wakker met een drupje regen, maar al snel komt de zon. Na het ontbijt gaan we op weg naar Borgund. Daar moet de oudste stavekyrke van Noorwegen staan. Achter een groep Spanjaarden aan lopen we naar de kerk. Hij is zo goed bewaard gebleven,  omdat hij op stenen van de grond staat. Na een serie foto's rijden we via een historische route en een 24,5 km lange tunnel naar Flam. We bestellen kaartjes voor de Flamsbanen bergtrein die de mooiste treinroute van de wereld is. We zitten tegenover Nederlanders die met een cruiseschip langs de fjorden varen. Ik vraag tot hoe hoog ze zijn geweest. De man weet het niet. Hij zegt dat de boot gewoon door vaart. Het schip zijn we al driemaal tegen gekomen. Hij vaart later weer voorbij onze camper.(zie foto). Na de treinrit zoeken we een camperplek op langs de haven van Auerland. We steken de bbq aan want het is lekker weer.

Dinsdag 9 juni Norheimsund

Opgestaan met een lekker zonnetje. Een veerboot komt wat passagiers ophalen en tankt gelijk bij. Wij verlaten ons mooie plekje aan de haven. Langs Flam,  waar nu 2 cruiseboten liggen, rijden we naar Vik. De weg gaat na Vinje steil omhoog en eindigt in een skiresort. De Noorse langlaufploeg oefent in de sneeuw. Wij besluiten om te keren en de richting van Voss op te gaan. In Voss,  gezellige stad, doen we wat boodschappen en kopen een skistok voor Wil. We willen langs de Hardanger Fjord kamperen, maar de bergweg langs het meer is zo steil dat er weinig campings zijn. Uiteindelijk vinden we een plek bij een boerencamping in Norheimsund. Geen boer te vinden,maar wel een stapel enveloppen om zelf in te vullen. Jip is gelukkig, hij kan weer naar buiten in het gras. Satelliet doet het ook weer, dus wij zijn ook weer gelukkig. Achter ons stijgt telkens een klein vliegtuig op, maar ik zie geen vliegveld. Prive landingsbaan zeker? Een actieve groep van fietsers in een busje arriveert. Ze zetten hun tentjes op. Wij doen de kachel aan. Verschil moet er zijn.

Woensdag 10 juni

Zoals gewoonlijk miezert het weer. We passen onze plannen aan. We gaan niet naar Bergen, de natste stad van Noorwegen, maar we gaar oostwaarts. Dat betekent dat we  langs een aantal dezelfde steden komen. We passeren Flam en de oudste staafkerk. Gaan nog een keer door de 25 km lange tunnel. Op weg naar Oslo waar de zon schijnt,  hopen we. Hij begint te schijnen als we verschillende skidorpen passeren na een steile helling met weer veel sneeuw. Het is even zoeken naar een goede camperplek. Degene die in Gol zou moeten zijn is ondertussen verboden. Even na Gol vinden we een goede parkeerplek. Langs de P staan 220V-paaltjes,  dezelfde die ook op een camping staan. Eentje is open. Ik check hem even en er staat inderdaad stroom op. Zeker voor de winter als het koud is. Met 24 uur licht en een zonnepaneel hebben we geen extra stroom nodig. 220V maken we zelf wel met onze omvormer. We lopen een stukje rond. Over een houten brug vinden we een nog idealere plek. We vertrouwen de houten brug niet helemaal,  dus blijven we maar op de P staan. Jip verkent de omgeving en het nabij gelegen schoolplein. De voetbal,  gevonden in de bosjes leggen we netjes terug. Kunnen ze morgen weer ballen.

Donderdag 11 juni Oslo

De schoolkinderen lopen voor de camper langs. Hun school staat nl net achter de camper op een heuvel. We horen de schoolbel gaan en daarna vertrekken we ook. We zakken af naar Oslo. De camperplek is midden in de stad aan de haven. De campers staan een beetje achteraf, zodat je ze niet ziet. Even vragen maar. Een man wijst op een elektronische aanmeldpaal. De werkwijze is niet helemaal duidelijk, maar gelukkig helpt een voorbij fietsende Nederlander ons. We vinden een mooie plek aan het water. Op de fiets verkennen we de stad. Er loopt een fietspad rechtstreeks de stad in. Mooier kan niet. We lopen de drukste straat van Oslo af, De Karl Johanns Gate. Overal muzikanten, terrasjes en veel mensen. Het is ook mooi warm weer. Tegen de 30 graden schat ik. We drinken een biertje, prijs 9 euro. Op de camperplek is internet. Ik zoek op waar Noorwegen van leeft. Ze hebben hout, scheepsbouw en olie en gas. De laatste twee leveren elke week 6 miljard aan opbrengsten op. Noorwegen weet niet wat ze met al dat geld moeten doen. Vandaar de hoge levensstandaard. Ik snap niet waarom ze dan zo nodig tol moeten heffen voor die paar snelwegen die ze hebben. Uitzicht vanuit de auto naar de haven om 23 uur.

Vrijdag 12 juni Oslo

Met mooi weer buiten ontbeten. Daarna op de fiets naar de stad gereden. We gaan na gisteren wat musea bezoeken. Ze staan op het museumeiland Bøgdoy. Eigenlijk vlakbij de camperplek. In het Vikingskipshuset bekijken we drie Vikingschepen die begin 1900 uit grafheuvels zijn geborgen. Het Osebergschip is heel mooi en kompleet. Het is samen met twee belangrijke vrouwen begraven. We zijn op tijd. De eerste bussen met luidruchtige Japanners komt er aan. Daarna gaan we naar het Volkerenmuseum. Een openlucht museum met een groot aantal oude gebouwen uit Noorwegen, totaal 170 stuks,  zoals een staafkerk uit Gol. We kopen wat handwerkspullen bij een winkel. Na een broodje en een frisje fietsen we naar het Frammuseum. Een houten driemaster,  De Fram staat er uit 1892. Hiermee zijn Nansen, Sverdrup en Roald Amundsen naar de Noordpool en de Zuidpool gegaan. Kompleet met alle verhalen en attributen die ze hebben gebruikt. Je kunt ook op het schip rondlopen.  Indrukwekkend. In een andere hal staat de Gjoa waarmee Admundsen om het noorden van Amerika voer. We halen de camper op en verzeilen in een grote file in diverse tunnels onder Oslo. Uiteindelijk komen we op de snelweg naar Gotenburg. Bij Stromstad vinden we een camperplek vol met campers. We eten buiten in de zon. Morgen gaan we naar een camping een paar dagen uitrusten en van het mooie weer genieten.

Zaterdag 13 juni Ed

Laat gaan slapen,  omdat Fransen achter ons tot laat buiten bleven kletsen. We rijden naar het dorp. Een enorme winkelstraat zien we voor ons. Vreemd voor zo'n klein stadje. We kunnen bijna geen parkeerplek vinden. Opeens valt op dat we in Zweden alleen maar Noorse nummerborden zien. Dan snappen we het. Die Noren komen net over de grens boodschappen doen en wijn halen.In de wijnwinkel is het een drukte van belang. Buiten staat een rij van 25 meter. Mensen halen 10-20 flessen tegelijk. Naast ons parkeert een Lamborghini. Natuurlijk, met zo'n auto moet je op de kleintjes letten. We slaan af naar een camping bij het plaatsje Ed. Het ligt bij een meertje met een motormuseum. We fietsen naar de stad en doet wat boodschappen. Morgen met de scooter de omgeving verkennen. De Duitse buurman (foto rechts) laadt 2 motoren en 2 fietsen (eentje ligt nog buiten) in zijn buscamper nadat hij de simpele indeling eruit heeft gehaald. Ben benieuwd waar hij nu gaat slapen. Wel stoer natuurlijk.

Zondag 14 juni

De buurman heeft met vrouw gewoon in zijn bus geslapen. Hij heeft het eenvoudige bed boven de motoren geplaatst. We staan laat op. Eerst Wil haar haren geverfd. Daarna de was gedaan. De ramen schoon gemaakt. Om 11 uur ontbeten. Tijd om met de scooter een ritje te maken. We rijden om het grote meer heen de Stora Le.  Die ligt op een hoogte van 102 meter en is 35 km lang. Bij Nossemark koffie met cake gegeten. Daarna met een veer naar de andere kant van het meer. En weer terug naar het dorp Ed. Jip vond het nodig om uit te breken,  maar stapte uit zichzelf weer terug in de camper. Buiten gebbqd en daarna weer alles opgeruimd, want morgen gaan we weer een stukje zuidelijker.

Maandag 15 juni

De zon schijnt volop, dus halen we de stoelen weer te voorschijn en ontbijten buiten. Jip staat al voor de deur. Hij vind het op deze plek lekker. We groeten onze Zwitterse overbuurman en gaan op zoek naar breinaalden, maatje 2.5.  Helaas,  net uitverkocht. Op weg naar Uddevalla. We parkeren in het centrum. De eerste 1,5 uur is gratis, zou Hoorn ook aan moeten denken. Daar vinden we de juiste breinaalden. Wil kan aan de handschoenen beginnen. Langs de fjordenkust vinden we een camping met veel Nederlanders. De zon schijnt volop. Gelijk met ons arriveert een bus met scholieren. Oh je,  denken we,  dat wordt herrie. Zweedse jongeren blijken goed opgevoed. We zullen geen last van ze hebben. We pakken de scooter en rijden naar het grote winkelcentrum,  net buiten de stad. Na wat shoppen rijden we terug en bbq’n. Morgen gaan we de kust verder verkennen. Uitzicht op de fjord vanuit de camper om 22 uur. De zon schijnt nog volop.

Dinsdag 16 juni

Een wolkeloos begin. Na het ontbijt lekker in de zon gezeten. Daarna op de scooter een ritje langs de Haystens fjord gemaakt. Dat is de fjord die bij Uddevalla begint. Dat is 80 km boven Gotenburg aan de kust. Bij Morlanda stuiten we op de eerste veerboot. Die vervoert ons van het eiland Orust naar Bokenas. Bokenas was vroeger het centrum van de haringvangst. Tegenwoordig het centrum van de Zweedse botenbouw. Iets verder veerboot nummer twee. We rijden langs verschillende haventjes en rotskusten. Nergens een koffietentje te vinden. Opeens een bord met een restaurant. Na 4 km stuiten we op een resort waar de bediening een vergadering heeft. Weer geen koffie. Dan maar naar huis. Eerst even na 70 km de tank weer vol gieten. Om 3 uur zijn we terug bij de camper. Jip wordt net wakker. Morgen gaan we Gotenburg bekijken.

Woensdag 17 juni Gotenburg

Het weer is omgeslagen. Het waait harder,  is bewolkt en af en toe valt er een druppel. We gaan eerst langs de winkelshops. Het Bauhuas is een super Gamma. Zeer uitgebreid arsenaal aan allerlei producten. We kopen nieuwe sjorbanden,  want de oude zijn gebroken. Daarna even langs de Maxi een supermarkt. Dan op weg naar Gotenburg. De regen valt weer gestaag naar beneden. We twijfelen even. Zullen we doorrijden of. .....

We rijden naar de Stålllplats (=camperplek). Met de regenjacks aan lopen we naar de tramhalte. Een mevrouw vertelt ons dat de tram niet rijdt. Er is onderhoud aan het traject. We kunnen wel met de bus die net voor ons stopt. Bij een halte stappen we op goed geluk over naar een tram. We hebben nog steeds geen kaartje. Die moet je kopen bij een presbyran = postkantoor. Weer op goed geluk stappen we uit. We zijn in de buurt van het grote overdekte winkelcentrum Nordstan.

De VVV-dame geeft op een kaart aan hoe we weer terug moeten rijden naar de camperplek. Handig voor later. Met een buskaart in de zak lopen we naar de oude driemaster aan de kade. We worden drijfnat in de regen en stoppen onze wandeling buiten. Terug naar het winkelcentrum. Tijd voor een biertje en een wijntje. Met verse sushi's op zak gaan we naar huis. Verder rond lopen heeft geen zin. Het regent zo hard dat de regen via de luchtopeningen in de tram naar binnen lekt. Gelukkig hebben we thuis wel tv-ontvangst. Met het journaal aan eten we de sushi's op. Als het morgen droog is wagen we een nieuwe poging naar de stad.

Donderdag 18 juni

Het is de hele nacht droog geweest, dus we boeken er nog eens 12 uur bij. We willen Gotenburg bekijken. Dan begint het weer te regenen. We twijfelen. Wat zullen we doen?

Nou ja we zijn geen watjes. De fietsen worden klaargezet en we gaan op pad. In de stad merkt Wil dat ze haar portemonnee mist. Paniek. We fietsen terug op zoek naar een rood mapje. Nergens te zien. Annet gebeld om de pas te laten blokkeren. Ik rijd nog eens terug en ga bij de nabije camping vragen of er wat gevonden is. En jawel er is een rood mapje gevonden, alleen de vinders zijn de stad in en komen om 5 uur terug. Dan maar voor de derde keer richting stad. We bekijken het drijvende museum dat bestaat uit diverse schepen. We kruipen zelfs in een echte onderzeeër. Daarna lopen we langs het operagebouw en de flat die ze lipstick noemen. We zijn te vroeg. De Volvo Oceanrace komt pas over 3 dagen aan. Ze zijn al bezig om de kade hiervoor op te tuigen. We lopen over de snelweg heen richting winkelstraat. Kopen een fles wijn voor de eerlijke vinder en fietsen terug. Voor de drankenwinkel staat een lange rij. Het is een vrije dag voor de Zweden en de komende dagen is de winkel dicht. Bij de camping krijgen we de portemonnee terug. Alles zit er nog in. We geven de Zweed een fles wijn en gaan nog even douchen, want driemaal een steile heuvel op levert wat zweetdruppels. Weggereden naar camperplek 50 km onder Gotenburg.

De camperplek was niet veel bijzonders voor 100 kronen. Even ervoor zagen we een P met 1 camper er op. We zijn daar maar gaan staan voor niks. Ons bent zuunig!

Vrijdag 19 juni

Lekker geslapen. Na douche en ontbijt vertrokken nadat een man meldde dat de P vol kwam te staan met auto's voor het Midsommerfest. We willen een mooi Engels herenhuis bekijken, maar kunnen het niet vinden. We besluiten om de Volvo Oceanrace te gaan bekijken, maar dan moeten we 2 dagen overbruggen. Ik vind een camperplek 50 km landinwaarts, middenin de bossen. Na de benodigde boodschappen rijden we er via een aantal binnenwegen  naar toe. Er staan al een aantal campers. Er is muziek. De beheerder legt uit waar alles is en nodigt ons uit voor de lunch en de dans om de Midsommerstang. Traditionele lunch is ei met gepekelde haring,  aardappelen, crème fraîche, bieslook en aardbeien toe. Bijzondere combinatie. Om de vijf minuten een yell en een schnapps. Die slaan we maar over. De was even gedaan en in de zon na de regen gedroogd. Om 6 uur levende muziek en om 9 uur bbq met muziek. We komen de avond wel door.

Zaterdag 20 juni

Voor ons doen laat wakker geworden. Het was 8.30. Jip had om 4 uur zijn vrolijke uurtje. Dan rent hij als een dolle door de camper heen. Gedoucht in het campinggebouw. Was deze keer een prima douche. Om 12 uur met een stralend zonnetje een puzzeltocht (tipspromenade) gelopen met andere Zweden die de vragen voor ons vertaalden in het Engels. Daarna een jeues de boules wedstrijd gedaan. Ik wist niet dat de Zweden daar van hielden. Ze hebben zelfs een echte baan op deze boscamping. Ed kwam zelfs in de finaleronde en won met een andere vrouw. Bij de camper gebbqd. Met Jip een rondje dwars door het bos gelopen om de vele honden te ontlopen. Om 10 uur 's avonds een deel van de vrouwenvoetbalwedstrijd van Zweden tegen Duitsland in de bar bekeken. Ja je moet natuurlijk met ze meeleven, maar ze verloren wel.

Ze hebben speciale muggenvangers op de camping. Een gasfles met een apparaat ernaast. De muggen worden gelokt en opgevangen in een aparte zak. Daarna worden ze met gif gedood. Het werkt prima, want bij de camper heb je nauwelijks muggen.  Wel last van knuds, kleine muggen die steken.

We gaan morgen terug naar Götenborg om de Volvo Oceanrace te zien. Ze schijnen in de nacht aan te komen. Daarna rijden we naar Ullared. Dat is het koopdorp van Zweden. Zweden uit het noorden gaan daar heen voor de vele koopjes en gaan beladen voor de hele familie weer naar huis. Op de Zweedse tv is een reportage geweest over dit vreemde koopgedrag. Er schijnt een aparte camperplek te zijn, want vele Zweden komen met hun camper hier naar toe.

Zondag 21 juni Satila

Nadat we de Zweedse buren hebben gegroet gaan we op weg naar Götenborg. De zon schijnt volop. We vinden het zonde om nu te rijden, dus zoeken we een plek om te stoppen. We zien een camping bij Såtila een dorpje bij een groot meer de Lyngern. We boeken in nadat we geld gepind hebben. Het gras is vrij zacht. De camping is vrij leeg. Er staan maar 6 caravans op. We zoeken de hardste plek op en wandelen naar het meer. Er blijkt een rondvaarboot te liggen, de Isa. De schipper komt net aanlopen en zegt dat hij over 8 minuten vertrekt. Geen keus, we gaan mee. Er stappen nog 2 mensen in uit Götenborg, die speciaal voor dit schip zijn gekomen. De andere man van de boot vertelt wat bijzonderheden over de boot. Het is een elektrische boot. Hij kan 10 uur varen op de accu's. Het schip is de vervanger van een vorig schip dat dienst deed als sleper voor hout. Het hout werd over het meer naar de kust vervoerd. Daarvoor werd van het hout vlotten gemaakt die met de hand of met zeilen werden vervoerd. Soms sloegen de vlotten uit elkaar en zonken de eiken delen. Tegenwoordig worden die delen opgevist en als duur black oak verkocht. Een deel van het meer behoorde vroeger tot Denemarken, maar na verschillende oorlogen behoort het zuidelijke deel van Zweden nu definitief tot Zweden. Het water van het meer wordt gebruikt om er drinkwater van te maken. Daarom letten ze erop om het niet te vervuilen. Na een half uur bereiken we een waterval van 60 meter hoog. We gaan terug naar de camper en zitten nog een tijdje en de hete zon, totdat er wolken verschijnen. Het zou ook regenen vandaag. We gaan het merken.

Maandag 22 juni Gotenborg

De douche van de camping bestaat uit een plastic gordijn dat in een bouwvallig schuurtje is opgehangen. Het toilet is meer een gat in de grond. We slaan beide over en gebruiken ons eigen comfort. In de zon gaan we op weg naar Götenborg. Rond 12 uur arriveren we op de camperplaats Lisenberg. Dat is maar goed ook, want even later is de plek vol. Op de scooter gaan we naar de stad. Met een veerboot varen we over naar de kade waar de Volvo Oceanrace aankomt. De eerste boot is er al. Dan een kanonschot van de herbouwde Götenborg. In 1745 arriveerde de originele boot in de haven vol met porselein,  zijde en thee. Het voer tegen een rots en zonk. Het schip bleef 250 jaar op de bodem liggen. Daarna haalden duikers veel kostbaarheden boven water. In 1995 werd een replica gebouwd. In 2005 vaarde het schip dezelfde route naar China.

Nummer 2 van de race arriveert. Team Brunel meert aan. We zijn dus net op tijd. De kade staat vol mensen die klappen als de omroepster het team aankondigt. Natuurlijk de Nederlandse vlag in de lucht. We scoren nog een flitsend T-shirt voor Stef. Donkere wolken verschijnen aan de hemel. We varen met de veerboot  terug. Nog even langs de overdekte winkelstraat voor een wijntje. Daarna in de regen op de scooter terug naar de camperplek. Gelukkig hebben we stroom,  zodat we met de haarföhn alles weer droog kunnen maken. Een geslaagde dag! 's Avonds komt de plaatselijke vechtsportvereniging oefeningen doen op het middenterrein.

Dinsdag 23 juni Angelholm

De eerste camper rijdt om 3 uur in de ochtend weg. Die moet zeker de boot halen. Wij vertrekken om 10.30 uur. De Nederlanders bij de watertap hebben een camper gehuurd om te proberen. Ze weten nog niet of ze hun caravan in zullen ruilen. Wij gaan op weg naar Ullared. Geen bezienswaardigheid vandaag, maar een koopdag. Ullared is de koop attractie van Zweden. Een groot gebouw met Aldi, Action, Gamma en nog een paar bij elkaar. Alles tegen heel voordelige prijzen. Je neemt al gauw teveel dingen mee die je eigenlijk niet nodig hebt. We beperken ons tot kattengrit, nieuwe onderbroeken en sokken en wat etenswaren. We staan vervolgens een kwartier in de rij bij de kassa, omdat de mevrouw voor ons een kar vol geladen heeft met spullen. We zakken verder af richting veerboot. Bij Angelholm vinden we een camperplek bij het strand. Er staan al 3 campers, maar we kunnen er gemakkelijk bij. De plaatselijke voetbaljeugd heeft training op het strand. Er zijn wc's en gescheiden afvalbakken. Wanneer ik de vuilnis weg breng breekt Jip los. Hij rent als een speer terug naar de camper en spring naar binnen. Hij herkent het als zijn veilige huis. (zie foto) De zon laat zich ook nog zien. Een ongekend verschijnsel vandaag.

Woensdag 24 juni Kolding

Lekker geslapen bij het geluid van de zeegolven. Jip wil naar buiten. Drie bussen met kleine kinderen vindt hij teveel. Hij gaat weer naar binnen. Wij gaan op pad. De weg naar de veerboot in Helsingborg is snel gevonden. We betalen en staan in de rij voor de boot. In Denemarken even tanken en op weg naar Kolding. We passeren weer de hoge tolbrug over de Storebelt. Bezoeken nog even een winkelcentrum voor de benodigde boodschappen. In Kolding staan we bij een jachthaven. Prima rustige plek voor 12 euro met douche en toilet. Even water tanken en water lozen en we kunnen morgen via Esbjerg naar Ribe. Foto van camper en de bootjes bij elkaar.

Donderdag 25 juni Esbjerg

Om 5 uur wakker gemaakt door een stel jongeren met witte petjes op. We slapen niet echt door en zijn om 7 uur op. Na het ontbijt om 8.30 uur vertrokken naar Esbjerg. We rijden door een vrij vlak landschap met veel landbouw. Zou zomaar Noord Frankrijk kunnen zijn. Bij Esbjerg het kunstmuseum bekeken. Er zou veel Cobra kunst moeten zijn, maar is meeste is moderne kunst. Er zitten wel mooie dingen tussen. Het is een beetje zoeken naar de uitgang van de diverse verdiepingen. Op de begane grond een zaal met een heleboel rekken. Daar zit de kunst in waar geen plek voor is. Je zoekt in een bak naar de betreffende schilder en je trekt het juiste rek naar voren om zijn schildrijen te bekijken. Moeten meer musea doen. Daarna door gereden naar Ribe. Dat is het oudste dorp van Denemarken met veel oude huizen. Jammer dat ze er bijna allemaal winkels van hebben gemaakt. We nemen een lekkere lunch bij het oude haventje en beklimmen de 50 meter hoge klokkentoren. Mooi uitzicht over het dorp en de wadden. Een stoet met jongeren loopt door de stad. Het blijken de geslaagden te zijn. We snappen nu de herrie van vanochtend. Na wat boodschappen gaan we naar onze boerderij camperplek. De zon is eindelijk verschenen.(zie foto). Jip hoort de koeien en laat zich niet zien.

Vrijdag 26 juni Bremels

We worden op tijd wakker. Even douchen in de camper. Daarna alles opruimen en op weg naar Ribe om wat laatste boodschappen te doen. We slaan het Vikingmuseum over, want het lijkt ons meer iets voor kinderen. Via binneewegen bereiken we de snelweg. Het is al wat drukker met vakantieverkeer. Simpel passeren we de Duitse grens. Bij Hamburg file voor de tunnel onder de Elbe. Ze zijn ook met de weg bezig. Bij Bremen weer wat slechte wegen. Even voorbij Bremen (100km) vinden we een prima camperplek bij de plaatselijke schietvereniging van Bremels. Er komt iemand langs om geld, 5 euro,  op te halen. Tijd om mijn laatste slappe Zweedse biertje van 3,5 % te nuttigen na een rit van 500 km.

Zaterdag 27 juni naar huis

Het was een rustig nachtje op deze plek. Iets verder staat nog een Nederlandse camper. Ze zijn ook naar Noorwegen geweest, alleen niet zo hoog als wij. We kunnen de wc legen. En de kattenbak verschonen. Op de nieuwe zak met grit staat een levensgrote poes. Jip denkt dat het een echte is en wordt boos op hem. We zetten de zak snel weg. Het laatste stukje naar Groningen is niet ver, 120 km. We willen langs een camperbedrijf Jassicamp. Die heeft onderdelen van de kookplaat die versleten zijn geraakt. Bovendien willen we stevige stormlijnen voor de luifel. We slagen en gaan nog even langs een ander zaak, de Vrijbuiter. Het is er zo druk dat we de camper nauwelijks kwijt raken. Daarna gaan we langs Marian en Kees in Leek. We wisselen verhalen uit en eten spaghetti. Daarna rijden we het laatste stukje naar huis. Jip is opeens klaar wakker. Volgens ons herkent hij de omgeving. Twee minuten later loopt hij buiten alsof hij niet is weg geweest. Op de tv is een programma over kattengedrag. Een kat miauwt alleen tegen mensen en niet tegen andere katten. Als hij op zijn rug gaat liggen toont hij zijn aanhankelijkheid. Dat moet Jip afleren, want hij gaat alleen in vies zand rollen waar hij smerig van wordt. We begrijpen hem nu wel beter.

Hieronder kun je het hele verhaal downloaden.

Scandinavie
PDF – 846,9 KB 167 downloads